NEZABORAVNA NOĆ VJEŠTICA U ZABOKU

Vještičje igre povodom Noći vještica u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok nezaobilazan su događaj za djecu i roditelje već 22 godine, a sam događaj uz prigodno osmišljene igre ima i humanitarni karakter

VJEŠTIČJE IGRE – NAJ DRUŽENJE ZA DJECU I RODITELJE

S obzirom na loše vrijeme, ovogodišnje Vještičje igre po prvi puta održale su se u prostoru Zabočkog placa, što se pokazalo kao jedna izvrsna alternativa.
Vještičje igre započele su sad već davne 2001. godine u sklopu programa tematskih igara na otvorenome koje DND Zabok organizira od 1. svibnja  pa sve do 31. listopada. S obzirom na to da DND Zabok inače promovira igre za djecu na otvorenom Noć vještica bila je idealna prilika da se djeci u Zaboku ponudi još jedan kvalitetan sadržaj, a kako se djeca vole maskirati i kostimirati ovakav vid druženja im je posebno zanimljiv. Vještičje igre u Zaboku organiziraju se već 22 godina te su prerasle u vrlo zapaženu i respektabilnu manifestaciju na koju dolaze djeca i roditelji iz šire okolice Zaboka. Na samim počecima Vještičje igre bazirale su se isključivo na igrama i to s rekvizitima koji su povezani s Noći vještica: bundeve, tikvice, lampioni, vještičje metle, izrađuju se na kreativnim radionicama s volonterkama i djecom u DND-u Zabok, a kroz godine se igre dopunjavaju novim idejama i izrađuju novi prigodni rekviziti. Djeca uživaju u igrama poput Prenošenje tikvica, Igra lampionima, Nahrani čudovište, Čudovišno kuglanje, Jahanje na metli i Vještičji hokej, osmišljenima na način da u njima mogu sudjelovati oni od najmlađe dobi, kao i oni stariji. Posebna je i po tome ih nisu niti u jednom trenu omeli komentari da Noć vještica nije naša tradicija, jer ono što vodi DND u njihovoj misiji jest da djeci pruže pravo na igru i druženje, posebno u onim aktivnostima koje njih vesele, a Vještičje igre zasigurno jesu jedna od aktivnosti koju djeca posebno vole i pozitivan je primjer zajedničkog druženja djece i roditelja.

HUMANITARNA NOTA I VOLONTERIZAM

S vremenom su Vještičje igre dobile i humanitarni karakter, pa je tako na 10. godišnjicu Vještičjih igara 2010. godine u sklopu projekta Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma „Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“ pokrenuta humanitarna prodaja prigodnih slastica te raznih kreativnih uradaka koje izrađuju volonterke i volonteri DND-a, a dobrovoljni prilog namijenjen je ljetovanju djece iz siromašnih obitelji te je ova humanitarna nota vrlo bitan aspekt cijelog događanja.

Volonterski doprinos u organizaciji i realizaciji Vještičjih igara i cijele manifestacije je ogroman i traje nekoliko mjeseci jer se izrađuju raznoliki prigodni kreativni uradci – magnetići, lampioni, plišanci, nakit, vrećice te na sam dan lizalice i peku se muffini ukrašeni također prigodnim motivima uz vještičje koktele i oslikavanje lica. S obzirom na to da su maske i kreacije djece i roditelja svake godine vrlo maštovite u zadnjih par godina uveo se izbor za najljepšu = najstrašniju = najoriginalniju masku s prigodnim nagradama. Ove su godine nagrade osvojili Zombi medicinska sestra, Dva jokera i Vudu lutka. Zbog svega navedenoga prošle su godine Vještičje igre kandidirane za Naj-akciju u sklopu Programa Gradovi i općine prijatelji djece te je dobivena Povelja za Naj-akciju. Konstatirano je da su Vještičje igre ‘najposjećenije’, ‘najneobičnije’ i ‘najotkačenije’ događanje u Zaboku u kojem zajedno uživaju i djeca i roditelji.

CIRKUSKA PREDSTAVA – ŽONGLERI S VATROM

Ove se godine u suradnji s udrugom GOKUL i uz pokroviteljstvo Grada Zaboka po prvi puta, u sklopu događanja, održao i Vatreni cirkuski show, kroz koji su žongleri s vatrom u izvedbi udruge Cirkultura pokazali svoje nevjerojatne cirkuske vještine s vatrom te je njihova izvedba bila ‘vrhunac večeri’ koja je oduševila sve prisutne. Dan uoči Noći vještica u parku Milana Prpića organiziran je cirkus poligon – radionica žongliranja i hula-hoopa tako da su djeca imala priliku od profesionalnih cirkuskih umjetnika iz Cirkulture naučiti kako se žonglira i vrti hula-hoop.

 ČAROBIRALO SE ZA PIK PAK

S obzirom na to da je DND Zabok ove godine u donacijskoj kampanji za izgradnju dječje PIK PAK kuće u Zaboku cijela manifestacija Vještičjih igara bila je usmjerena na taj vrlo značajan projekt koji će djeci Zaboka i Hrvatskoga zagorja osigurati primjeren prostor za postojeće, ali i nove aktivnosti u slobodno vrijeme. Uskoro se očekuje i građevinska dozvola pa se pozivaju donatori da se pridruže i pomognu u izgradnji inovativnog, jedinstvenog i održivog prostora za našu djecu: https://www.dndzabok.hr/doniraj/

 

 

 

Komentari su zatvoreni.