Za osmijeh djeteta u bolnici

Otvaranjem dječjeg odjela u bolnici na Bračku Opća bolnica Zabok, Odjel za pedijatriju i Društvo Naša djeca Zabok početkom 2010. godine uključili su se u Akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Cilj Akcije je promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece. Na području Republike Hrvatske Akciju zajednički vode tri udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara, pedijatrijska sekcija.

Program sadrži 12 postupaka koje Odjel za pedijatriju i Društvo Naša djeca trebaju zadovoljiti da bi odjel dobio počasni naziv Bolnica/Dječji bolnički odjel – prijatelj djece, a Društvu Naša djeca dodjeljuje se Povelja Za osmijeh djeteta u bolnici.

 1. Izrada Godišnjeg programa i plana o izvedbi akcije
 2. Prihvat djeteta u bolnicu samo kad je to za dijete najbolje rješenje
 3. Maksimalno smanjivanje boravka djeteta u bolnici
 4. Holistički pristup liječnika bolesnom djetetu
 5. Sestrinska skrb o bolesnom djetetu-na osnovi dopunske edukacije medicinskih sestara
 6. Primjena suvremenih medicinskih standarda za boravak djeteta u bolnici
 7. Pristup svakom djetetu kao pojedincu, uz uvažavanje njegove osobnosti i vlastitih potreba
 8. Mogućnost svakodnevnog posjeta roditelja bolesnom djetetu
 9. Pripomoć roditelja u njezi i liječenju djeteta
 10. Pedagoški i kulturno.zabavni sadržaji odraslih za djecu u bolnici
 11. Igra i druge samostalne aktivnosti djece u bolnici
 12. Oplemenjivanje i funkcionalnost bolničkog ambijenta.

 DND Zabok u okviru programa pokriva organiziranje pedagoških i kulturno zabavnih sadržaja za djecu u bolnici, poticanje igre i dječjih aktivnosti koje djeca sama izaberu i u njima sudjeluju, opremanje i uređenje bolničkog ambijenta radi ugodnijeg boravka namijenjenog djeci te edukaciju volontera za rad s djecom na odjelu.

Društvo Naša djeca u okviru svog dijela već je i prije samog otvaranja odjela dogovaralo razne donacije za uređenje i opremanje dnevnog boravka te provodilo edukacije za buduće volontere na odjelu. Nakon samog uključivanja u Akciju Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je i humanitarni koncert na kojem su se sakupljala sredstva za Akciju. Jedan koncert je održan u Europskom domu u Zagrebu u veljači 2010., drugi u travnju 2010. u Zaboku, a sakupljena sredstva koristit će se za aktivnosti koje su zadane ciljevima Akcije.

Od travnja 2010. volonterke DND-a Zabok dolaze na dječji odjel i u prostoru boravka održavaju se kreativne radionice za djecu koja borave na odjelu kako bi im se olakšalo i uljepšalo vrijeme dok su u bolnici.

Krajem srpnja 2010. započela je akcija oslikavanja zidova Odjela za pedijatriju koja je uspješno završena krajem ljeta 2011. godine. U akciju oslikavanja bili su uključeni brojni volonteri koji su oslikali i uljepšali sve prostore odjela u kojima borave djeca. Ovom akcijom oslikavanja još se u većoj mjeri osigurao ugodniji boravak djeci i roditeljima u bolnici.

Koordinacijski tim Akcije čine voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zabok Andreja Filija, dr.med, spec.pedijatar, glavna sestra Odjela za pedijatriju Sanja Kleflin, dipl. med. sestra i Jasenka Borovčak, Tajnica Društva Naša djeca Zabok.

Središnji Koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ na svojoj je redovnoj sjednici održanoj krajem prosinca 2011. godine na osnovi uvida Prosudbene komisije i provedene rasprave donio odluku kojom je konstatirao da je Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok ispunio sve programske zahtjeve Akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ te na temelju toga proglasio da je Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok – prijatelj djece.

U znak javnog priznanja dodijeljena je Povelja volonterkama i volonterima Društva Naša djeca Zabok za višegodišnje vođenje edukativnih i zabavnih sadržaja koji akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ uljepšavaju djeci trenutke dok borave u bolnici.

Više o akciji Za osmijeh djeteta u bolnici na www.savez-dnd.hr