DJEČJI TJEDAN U ZABOKU

Društvo „Naša djeca“ Zabok u Dječjem tjednu pod tradicionalnim motom „Ljubav djeci prije svega“ organiziralo je raznolike aktivnosti i programe, a u sklopu Dječjeg tjedna  započeo je 12. KIKI festival te program „Rokamo za PIK PAK“.

Otvorenje Dječjeg tjedna

Dječji tjedan u Krapinsko-zagorskoj županiji i Zaboku otvoren je na Međunarodni dan djeteta igrama na Trgu K.Š. Đalskog.  Djecu su došli pozdraviti i zaželjeti im puno sreće i smijeha u Dječjem tjednu gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak, zamjenica župana Jasna Petek i župan Željko Kolar. Djeca iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog uživali su i dobro se zabavili u različitim zabavnim igrama s hula hoop-om, frizbijem, lopticama, kanticama, kolutovima zatim igrama kulturne i tradicijske  baštine s  krpenjačama i licitarskim srcem uz podršku volonterki DND-a Ivane, Marije, Sare, Lorene, Andreje, Anje, Mirne, Laure, Petre, Gite, Saše i Ivane. Svojim su nastupom svečano otvorenje Dječjeg tjedna u Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji začinili zboraši dječjeg zbora DND-a „Zabočki mališani“ s pjesmama En ten tini, Smiješna pjesma, Kad se male ruke slože i Kad si sretan!

Graffiti svima!

Dugogodišnja suradnja DND-a Zabok sa street art umjetnikom Tihomirom Krklecom Afrikom nastavila se oslikavanjem pothodnika željezničkog kolodvora u Zaboku kako bi se prazni i sterilni zidovi učinili šarenijima i veselijima. U cijeli proces oslikavanja DND je uključio učenice Osnovne škole K.Š. Gjalskog i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Također u suradnji s HŽ infrastrukturom, koja je dozvolila oslikavanje pothodnika, oslikana je i maskota „Žabac Andrija“ u sklopu preventivnog projekta „Vlak je uvijek brži“.

12. KIKI FESTIVAL

Dvanaesto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI započeo je 4. listopada u Zaboku, a trajao je do 13. listopada s projekcijama u Kinu Zabok, Krapina i novootvorenom kinu u Mariji Bistrici. Kao i do sada, Međunarodni festival dječjeg filma ponovo u kina Hrvatskog zagorja donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade, a ovogodišnji animirani, igrani i dokumentarni filmovi otvaraju i pokrivaju pregršt tematika koje se ponekad čine teškima ili dalekima, a zapravo itekako primjenjivima i u našem kontekstu. Dječji žiri u sastavu Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun među 25 filmova iz 22 zemlje svijeta odlučio je glavnu nagradu dodijeliti češkom igranom filmu „Rituali“, redatelja  Damiána Vondrášeka. Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su trima animiranim filmovima, kolumbijskom „Sikstina“ Juana Camila Fonnegre, južnokorejskom „Pećina“ Jinmana Kima i Jiyounga Chona te češko-francuskom filmu „Guska“ Jana Mike. Predfestivalska događanja 12. KIKI-ja realizirana su tijekom godine, a obuhvatila su radionicu „Kako gledati film“ pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu animacije „Krapina u srcu“ pod vodstvom animatorice Ivane Bošnjak te radionicu stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd pod vodstvom Borisa Bakala.

Rokamo za PIK PAK

Kampanji za PIK PAK prvi se pridružuje Mile Kekin, koji je u sklopu Dječjeg tjedna i programa „Čitaj mi! u Zaboku u petak 6.10. u Dvorišću kod Polanovića predstavio svoju slikovnicu „Mala“. Također je otpjevao u akustičnoj verziji nekoliko svojih najpoznatijih hitova na koje su zapjevali i zaplesali i djeca i roditelji. Druženje i igra u dvorištu nastavila se do mraka.

Likovni kolektiv

U Dječjem tjednu održana je likovna radionica „Likovni kolektiv“ koju su vodile Bruna Jakupović i Lea Vene. Fokus radionice bio je na crtežu i pokretu kojim su djeca kroz kolektivni rad interpretirale imaginarni životinjski svijet. Analiziranjem i oponašanjem životinjskog ponašanja i kretanja nastale su grupne koreografije.

STEM radionica

U suradnji s OŠ K.Š Gjalskog Zabok pod vodstvom učiteljice Jelene Lisak Šturlan u DND-u je održana STEM radionica „Mala škola elektronike“ na kojoj su djeca uspješno izradila male svjetleće robote. Naučili su kako sastaviti jednostavan elektronički sklop i koji su njegovi osnovni dijelovi te su razvijali vještinu lemljenja, vježbali strpljenje prilikom svladavanja prepreka te razvijali svoju kreativnost i inovativnost. Cilj radionice bio je približiti djeci svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) kroz igru i kreativnost.

Igraonica i posjet dječjem odjelu OB Zabok

U Dječjem tjednu tradicionalno s radom počinje Igraonica „Kutić slikovnica“ za djecu od 3 do 6 godina koja ne pohađaju dječji vrtić kako bi se omogućilo djeci kvalitetno i na zabavan način provoditi vrijeme sa svojim vršnjacima. U Igraonici djecu očekuje puno slikovnica, priča, malih predstava, poučnih i zabavnih animiranih filmova, kreativnih radionica, a najviše igre i druženja uz nove prijatelje i voditeljica Lorenu Martinić i Ivanu Gregurić. Također se u Dječjem tjednu organizirao posjet Odjelu za pedijatriju kako bi se djeci uljepšao boravak u bolnici. Ovaj put su volonterke Melita Hršak i Ivana Gregurić djecu razveselile s nekoliko priča i ručno izrađenih igračaka – šarenih zečeka koji su izmamili osmijehe na licima mališana koji borave u bolničkim sobama.

DJEČJA PRAVA NAŠA SU FURKA!

U Dječjem tjednu organizirana je radionica „Dječja prava naša su furka“ u sklopu programa Dječjeg foruma DND-a. Društvo „Naša djeca“ Zabok kreće s novom generacijom djece koja žele više naučiti o dječjim pravima, toleranciji, uvažavanju različitosti, zajedništvu, rješavanju sukoba, pomaganju drugima, rodnoj ravnopravnosti, aktivnom dječjem sudjelovanju u zajednici te o svemu što ih zanima uz voditeljice Doru Krznar i Anamariu Tršinki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni.