DRŽAVNA NAGRADA ZA VOLONTIRANJE

Melita Hršak, volonterka i članica Društva „Naša djeca“ Zabok dobitnica je prestižne Državne nagrade za volontiranje.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5.12. u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike svečano su dodijeljene Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini – najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj. Ministar Marin Piletić i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su uručili Državnu nagradu za volontiranje u kategoriji volonterka, koordinatorica volontera i organizator volontiranja.

Državna nagrada za volontiranje u 2022. godini dodijeljena je Meliti Hršak iz Krapinskih Toplica u kategoriji volonterke, Antoniji Katić iz Društva „Naša djeca“ Opatija u kategoriji koordinatorice volontera te Udruzi za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek u kategoriji organizatora volontiranja.Melita je u DND-u Zabok počela volontirati 2016. godine kada je upisala Srednju školu Zabok te je uključena u većinu aktivnosti, akcija, programa i projekata koje provodi Društvo „Naša djeca“ Zabok: program Čitaj mi“, igraonica „Kutić slikovnica“, vođenje igara u Dječjem tjednu, organiziranje Noći vještica i Vještičjih igara, kićenje bora s djecom u Gradskoj knjižnici i na Zabočkom placu, uređenje i oslikavanje raznih vanjskih prostora u Zaboku, pomoć na Kiki festivalu te radionice zdravoga kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino. Sve to pokazuje i dokazuje njezinu zainteresiranost za široki spektar aktivnosti za djecu te njezinu veliku želju za učenjem, usavršavanjem i napredovanjem. Melita je također pokazala svoje veliko srce i odmah se uključila nakon potresa u organizaciju radionica i igara koje je DND Zabok organiziralo za djecu iz Petrinje. S djecom je počela raditi na samom početku svog volonterskog iskustva te joj je baš to pomoglo da se usmjeri na rad s djecom, a moglo bi se reći i na odabir fakulteta i budućeg zanimanja.

Melita je studentica 1. godine diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, a svoju želju za daljnjim rastom u struci obilježava volontiranjem u udrugama kojima je cilj pružanje podrške te promicanje i provođenje aktivnosti za poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Tako je tijekom 2021. i 2022. godine bila uključena u mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu različitih programa i projekata koje uključuju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Prije svega, ističe se sudjelovanje u programu Udruge „Postojim“, pod nazivom „Podrška roditeljima djece s teškoćama u razvoju u Ličko-senjskoj županiji“, volontirala je u Udruzi „Sve pod istim krovom“,  gdje je u direktnom radu s djecom s teškoćama u razvoju u njihovoj terapiji doprinijela njihovom napretku. Osim neposrednog rada s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, uključivala se u volonterske akcije kojima je cilj promicanje njihovih prava i jednakosti pa je tako uz Studentski zbor ERF-a i Društvo tjelesnih invalida svojim radom doprinijela upoznavanju šire javnosti s navedenim populacijama, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Melita je sudjelovala u organizaciji i provedbi „Projekta OSI – Otkrij, Spoznaj, Iskusi“ te je također volontirala na Festivalu jednakih mogućnosti.

Uvijek je vedra i nasmijana, otvorena i spremna na nove izazove, a prije svega odgovorna i savjesna te se na nju može osloniti u svakom trenutku. Melita kao aktivna volonterka pruža primjer i ostalim mladim osobama i na taj način promovira volontiranje, jačanje svijesti o vrijednosti volonterskog rada i važnosti volontiranja. Svaka volonterska aktivnost i sudjelovanje u njoj dodatno ju motiviraju za rad u nekim budućim aktivnostima, pri čemu rado preuzima inicijativu za njihovu buduću organizaciju ili nadogradnju.

Komentari su zatvoreni.