ZDRAVO I FINO PUNOM PAROM KRENULO U VI. CIKLUS PROJEKTA

Uz novu radionicu zdravoga kuhanja u VI. ciklusu projekta „Zdravo i fino“ promovirana i nova kuharica, odnosno Kuharski vodič za ne(znalce)

Kako izgleda kada djeca kuhaju, mijese, režu, sjeckaju, pirjaju, kombiniraju voće i povrće, octe i začine, hranu i okuse može se vidjeti na radionicama zdravoga kuhanja projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se organizira već čitavo desetljeće. S obzirom na to da je prošlo već nekoliko mjeseci od zadnje radionice zdravoga kuhanja djeca, članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te članice Zabočkih mališana s nestrpljenjem su iščekivala novu radionicu zdravoga kuhanja, nova jela, nove recepte, nove okuse i mirise…

Ovog se puta na meniju moglo naći „za svakoga ponešto“: zobeni keksi, kakao, čaj za početak dana, zatim za ručak domaće grah varivo (tradicionalno zagorsko jelo u novom ruhu), domaće tortilje koje su umijesila i ispekla sama djeca, povrće u woku (tikvica, kupus, paprika, kukuruz), namaz od slanutka (humus), bijeli umak od indijskih oraščića, orijentalni za’atar umak (sjemenke sezama, majčina dušica, origano), zapečene palačinke s gljivama, porilukom i špinatom, povrtno-voćna salata od crvenog kupusa, koromača i manga, slatke zdrave palačinke s namazom od lješnjaka i domaćim pekmezima od marelica i smokava te čokoladni mousse od avokada s kompotom od višanja.

Radionica kuhanja bila je više nego uspješna, zahvaljujući voditeljici radionica zdravoga kuhanja Snježani Krpes i iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Andreji Šagud, Dori Krznar, Nedi Novosel i Vanji Strabić. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili fotograf Luka Smuk i tiktoker Igor Jadan.

Radionice se sad već drugu godinu zaredom provode u zabočkoj Zelenoj dvorani koja na jedan dan postaje mali mobilni kuharski kabinet te je DND za potrebe radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posebno iznenađenje, prve u nizu ovogodišnjih radionica, bilo je predstavljanje nove kuharice, odnosno Kuharskog vodiča za (ne)znalce, uz prigodnu izložbu „žičanih“ ilustracija Ane Kaić Lacković koje krase novu publikaciju, a rezultat je prošlogodišnjih radionica zdravoga kuhanja s djecom.

„Kako bismo djeci i roditeljima približili tehnike kuhanja i pripremu jela odlučili smo se nakon svih prethodno izdanih kuharica i za ovaj Kuharski vodič za (ne)znalce te smo se na neki način vratili na početak, moglo bi se reći, „na osnove“ koje su svakako jako bitne za djecu koja se možda i po prvi put susreću s pripremom hrane, kuhanjem te raznim priborom i opremom u kuhinji“ – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Autorica publikacije Snježana Krpes istaknula je da je kuharica-vodič svojevrstan kuharski priručnik kojim se želi potaknuti djecu (ali i odrasle), s manje ili više kuharskog iskustva, da tu važnu životnu vještinu usavrše na osnovu recepta i detaljno opisanih načina kuhanja i tehnika rezanja. Na radionicama su se djeca upoznala s raznovrsnim namirnicama, termičkom obradom ili sirovim načinom. Osim toga, djeca su koristila sav kuhinjski pribor, opremu i pomagala, tehnike pripreme i rezanja namirnica te tako na iskustveni način zakoračila u čudesan svijet kuhanja objedinjen kroz edukaciju i praktikum o pravilnoj i zdravoj prehrani na djeci zabavan način. Zato ovaj kuharski vodič pršti opisima što je to blanširanje, kratko kuhanje, kuhanje na pari, kratko prženje, kuhanje u istom loncu, pečenje na žaru, tostiranje, mariniranje i dr. ili kako napraviti štapiće, kockice, ploške kao i slastice bez pečenja, bez jaja, brašna i mlijeka, uz fotografije tehnika i pripremljenih jela fotografa Mirka Cvjetka i dizajna Igora Vranješa.

Kao i dosad, najvažniji su nam dojmovi djece, koja ni ovaj put nisu skrivala oduševljenje, kako s prvom ovogodišnjom radionicoma kuhanja, tako i s novim kuharskim vodičem iz DND-ovske zdrave i fine zabočke kuhinje. Od pohvala i zadovoljstva, ovaj put izdvajamo ovu dječju izjavu: „Na radionici mi se jako svidjelo. Naučila sam nešto novo, lijepo se zabavila s drugima. Sve što smo napravili bilo je fino, zdravo i različito. Sve recepte mogu naći u kuharici koju sam dobila i ponovno skuhati. Kuharica mi se jako sviđa jer je drugačija od ostalih i drago mi je što mogu ponoviti neke recepte, a neke nove naučiti.“ (Nea)

Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti djece i mladih. Tijekom ožujka organizirat će se male pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu OŠ K.Š Gjalskog, a u travnju Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Komentari su zatvoreni.