RADIONICA ZDRAVO I FINO

Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu u okviru izložbe Lica gladi u subotu, 21. siječnja 2023. organizirali su dvije radionice zdravog kuhanja Zdravo i fino za djecu od 6 do 12 godina.

Na maloj kuharskoj radionici djeci smo na praktičan i zabavan način, uz razgovor o hrani i njenom utjecaju na zdravlje, osvijestili važnost zdrave i pravilne prehrane te ih potaknuli na usvajanje zdravih prehrambenih navika te pokazali kako da samostalno pripremaju nekoliko jednostavnih i zdravih međuobroka.

Doručak i međuobroci posebno su važni tijekom dana, jer održavaju potrebnu dnevnu energiju, potrebnu za učenje, slobodne aktivnosti, igru. Ujedno su to i trenuci u danu kad i djeca i odrasli uzimaju nešto uz put, na brzinu, prvo što nam se nađe pri ruci, što su često onda nezdrave grickalice i pekarski proizvodi.

Zato smo na radionici pripremali ukusan i zdravi smoothie – Zelenko, namaze od avokada i slanutka – humus, djeca su sjeckala povrće te radila zdrave sendviče, i naravno zdravu slasticu – orijentalne sezamove kuglice sa suhim marelicama, grožđicama i datuljama, tzv. energetsku bombu. Koristile su se zdrave raznolike namirnice, kao što su svježe voće i povrće, sjemenke te orašidi, bogati mineralima, vitaminima, biljnim masnoćama i prirodnim šećerima. Igrali smo i igru upoznavanja na temu voća i povrća te predstavili CD „Zdravo i fino“.

Prezentaciji nisu mogle odoljeti niti mame djece polaznika i polaznica te su i one zajedno s djecom degustirale sve što su djeca zajedno s voditeljima radionice pripremila i bile su oduševljene jelima, aktivnim sudjelovanjem djece te načinom na koji se djecu podučava pravilnoj prehrani.

Radionicu je vodila Snježana Krpes, voditeljica radionica zdravoga kuhanja te asistenti projekta Zdravo i fino Vjekoslav Flegar, Anja Kolarić i Helena Ban uz voditeljicu projekta Jasenku Borovčak.

Cilj  europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti u djece i mladih.

Hvala Etnografskom muzeju u Zagrebu i muzejskoj pedagoginji Silviji Vrsalović na domaćinstvu i dobrom društvu te Vas pozivamo da posjetite izložbu Lica gladi koja prikazuje presjek fenomena gladi od davnina do danas.

 

Komentari su zatvoreni.