TERAPIJA IGROM

Dragi roditelji!

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas kako se u našem DND-u Zabok provodi nova usluga Terapija igrom. Usluga je tijekom ove 2022. godine dostupna besplatno za djecu u dobi od 4-12 godina, a Terapiju igrom provodi edukantica Terapije igrom Tanja Cujzek, prof.soc.ped.

Ukoliko se želite prijaviti za sudjelovanje vašeg djeteta potrebno je na e-mail DND Zabok dnd.zabok@gmail.com  napisati ime i prezime vas i vašeg djeteta, adresu te kontakt broj telefona. Također, potrebno je ispuniti SDQ upitnik koji se nalazi u prilogu.

Evo i nekoliko osnovnih informacija o Terapiji igrom, a za one koji žele znati više slobodno nas kontaktirajte!

Veselimo se zajedničkom radu!

Što je terapija igrom?

Igra predstavlja djetetov prirodan način samoizražavanja i komunikacije i nužna je za zdravi razvoj te djetetovo fizičko, emocionalno, socijalno i kognitivno funkcioniranje. Kroz igru djeca imaju priliku izraziti i steći bolje razumijevanje vlastitih osjećaja kao i svijeta u kojem žive.

Tradicionalna terapija razgovorom je najčešće neprikladna za djecu i mlade, koji nisu uvijek u mogućnosti izraziti svoje osjećaje riječima. Terapija igrom pruža sigurno okruženje u kojem kvalificiran i empatičan terapeut stječe duboko razumijevanje djetetovih poteškoća kroz metaforu igre, ponašanje i komuniciranje s terapeutom.

Nekritična i emocionalno podržavajuća terapeutska atmosfera dopušta djetetu da bude ono što doista jest i da izrazi svoje unutarnje sukobe i napetosti u sigurnoj okolini. To može dovesti do rješavanja njihovih konflikata, stvaranja novih zdravijih obrasca ponašanja i otvaranja potencijala za samorazvoj.

Tvorac nedirektivne terapije igrom je dječja psihologica Virginia Axline, koja je svoj pristup utemeljila na principima nedirektivne psihoterapije Carla Rogersa i teorijama dječjeg razvoja, privrženosti i separacije od roditelja.

Kako djeluje?

Tijekom tretmana terapije igrom dijete ima priliku raditi sa širokim spektrom materijala i metoda poput igre u pijesku, kreativnih tehnika (slikanje, glina, kolaž), rada s lutkama i maskama, glazbom, izražavanja kroz pokret, biblioterapije i kreativne vizualizacije. Takva slobodna i nedirektivna igra i kreativnost pružaju mogućnost djetetu da radi sa svjesnim i nesvjesnim dijelovima sebe.

Terapeut koristi što je moguće manje granica, ali ipak onoliko koliko je potrebno da se igra utemelji u realnosti. Granice pružaju djetetu osjećaj sigurnosti i zaštite te pomažu u izgradnji odnosa s terapeutom.

Kada terapija igrom može pomoći mojem djetetu?

 • Vi i vaše dijete trebate pomoć terapeuta igrom ukoliko vaše dijete:
 • ima poteškoća s koncentracijom i/ili učenjem
 • ima noćne strahove i/ili poremećaje spavanja
 • prijeti mu/joj isključivanje iz škole
 • prolazi veliku životnu promjenu (nova trudnoća majke i dolazak djeteta u obitelj, polazak u školu, preseljenje i dr.)
 • pretrpio/la je traumu
 • pretrpio/la je gubitak bliske osobe
 • roditelji su u postupku rastave ili brakorazvoda
 • često je povučeno, tužno, zabrinuto, ustrašeno ili ljuto
 • kronično je bolestan/a i/ili ima tjelesni invaliditet
 • ima poteškoća pri sklapanju prijateljstava
 • često se svađa s vršnjacima i/ili braćom/sestrama
 • trpi vršnjačko zlostavljanje ili ga sam/a provodi nad drugima
 • pokazuje ponašanje koje vas uznemirava i smatrate da trebate stručnu pomoć.

Terapija igrom najbolje rezultate pokazuje kod djece u dobi od dvije do 12 godina. Široki raspon djece s različitim poteškoćama pokazuje pozitivne pomake u rješavanju emocionalnih i kognitivnih problema te poteškoća u ponašanju kroz nedirektivni pristup terapije igrom gdje djeca sama mogu odrediti intenzitet i brzinu procesa terapije.

CJENIK:

Terapija igrom provodi se u sklopu Projekta „Ostajem u igri – socijalno uključivanje kroz terapiju igrom“ te su usluge tijekom 2022.godine besplatne za roditelje i djecu.

O PROJEKTU:

„Ostajem u igri! – Socijalno uključivanje kroz terapiju igrom“ dvogodišnji je projekt Društva „Naša djeca“ Maksimir kojeg provodi u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Terapija igrom je inovativna metoda usmjerena na individualizirani pristup djeci. Ona je put za razumijevanje djeteta. Kroz edukaciju za terapiju igrom osigurava se visoka razina stručnosti koja je u skladu s najvišim europskim standardima.

Projektom želi smanjiti socijalna isključenost djece i mladih s problemima u ponašanju i opterećenost njihovih roditelja.

Izvor: https://www.ostajemuigri.hr/o-projektu/

SDQ upitnik za roditelje djece u dobi od 4 do 17 godina

Komentari su zatvoreni.