Kreativno-edukativne radionice projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok u OŠ K. Š. Gjalskog

 

U sklopu 5. ciklusa nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti su kreativno-edukativne radionice putem vršnjačke edukacije u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok.

 

Tijekom ožujka  i travnja 2022. godine dječji vijećnici Sara Premerl Peštaj, Jakov Marković i forumašica Helena Ban putem vršnjačke edukacije uz pomoć asistenta na projektu Vjekoslava Flegara i voditeljice Projekta Jasenke Borovčak u prvim, drugim i trećim razredima OŠ K.Š Gjalskog predstavili su projekt „Zdravo i fino“. Prenijeli su djeci znanja i iskustva koja su stekli kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko-vrtu. Također su svojim vršnjacima pokazali zdrava jela koja su oni uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremili u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, a do sada su izdane 4 kuharice: Kuharica „Zdravo i fino“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“, Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta, Zdrava i fina jela Lijepe Naše i CD Zdravo i fino.

Najveću znatiželju izazvala je prezentacija miksanja zdravog napitka – Zelenog kašastog smoothieja od banana, naranča, mandarina i špinata koji se degustirao te se tražila čaša više. Uz DND-ovski animirani film „Foodiva u akciji“ grickali su se tostirani bademi i sjemenke suncokreta koji su također planuli u trenu, što dokazuje da djeca vole zdrave grickalice.

Cilj ovih prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije debljine u djece i mladih. Na svakoj radionici uz smoothie djeca su degustirala zdrave grickalice – tostirane bademe i suncokretove sjemenke te su za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani i recept smoothieja koji se pripremao na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdravi smoothie i kod kuće.

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te informirati o problemu debljine u djece i mladih. „Zdravo i fino“ svakako je primjer dobre prakse u promociji zdrave prehrane i zdravih životnih stilova te nas ponovo u ovom ciklusu financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Komentari su zatvoreni.