PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK — RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „IMUNITET ZA 5“

Novi ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem nastavljen je u subotu 22. veljače u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok. Prva radionica u ovom ciklusu pod nazivom „Imunitet za 5“ okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Hrvoje Forko na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Ovoga puta priključila nam se i naša najpoznatija fotografkinja i stilistica hrane Maja Danica Pečanić, kojoj se jako dopala radionica zdravog kuhanja s djecom i cijeli koncept projekta „Zdravo i fino“.

Imunitet za 5!

Na početku novog ciklusa radionica zdravog kuhanja djeca su anketirana o svakodnevnim i prehrambenim navikama kao što je kretanje, učestalost prehlada i virozama, je li doručkuju ili ne, koliko često jedu brzu hranu, a koliko voće, povrće, žitarice, sjemenke i orašaste plodove, gledaju li deklaracije kada kupuju neki prehrambeni proizvod, koliko poznaju pojmove organske hrane, aditive i njihov učinak na organizam te koliko često sudjeluju u pripremi obroka. Za djecu je održano i kraće predavanje na temu imuniteta te na koji način djeca mogu sama jačati svoj prirodni obrambeni sustav. Djeca su saznala da su prijatelji dobrog imuniteta hrana bogata „fitokemikalijama“– kemijskim spojevima u biljkama koje imaju snažno djelovanje na imunitet, umjerena tjelesna aktivnost koja potiče cirkulaciju, dobar san, pravilno disanje, igra, pjevanje, plesanje, crtanje te općenito dobro raspoloženje. Neprijatelji imunitetu za djecu je zagađen okoliš, zrak, voda, sjedilački način života, pesticidi i aditivi u hrani i sva rafinirana hrana, pušenje, alkohol kao i stresne situacije za dijete, poput nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, preopterećenost obvezama. Djeci je pokazano nekoliko korisnih vježbi za razbuđivanje, poticanje cirkulacije i jačanje imuniteta koje su djeca prihvatila s osmijehom i zabavom.

Radionica kuhanja

S obzirom na temu radionice i jela, koja su se pripremala, bila su temeljena na više vrsta zelenog lisnatog povrća, voća i sjemenki bogatih vitaminima, mineralima, omega 3-masnim kiselinama i klorofilom, upravo na onim namirnicama koje jačaju imunitet i štite naše tjelesne stanice od oštećenja. Tako je zeleno lisnato povrće, skupina povrća koja se još naziva i „superhranom“ i kraljevima među povrćem, ne baš uvijek popularno među djecom, izazvalo neočekivano totalno oduševljenje kod djece. U ugodnoj i opuštajućoj atmosferi djeca su pripremala energetski jutarnji zeleni napitak od listova blitve, špinata, naranče, banane, limuna i svježih klica, kuglice od bundevinih i suncokretovih sjemenki s lišćem peršina, zelene lazanje sa špinatom, porilukom i tofuom, prokulice i listove kelja na pari, pohane cvjetiće brokule u sezamovim sjemenkama kao zdravu i ukusnu varijantu grickalica, umak od kikirija te dva zdrava deserta – osvježavajuću kremu od jabuka i kolutiće banane u carobelli (namazu od rogača) i tamnoj čokoladi s drobljenim lješnjacima i kokosom.

Na kraju radionice svi su dobili „5 za imunitet“, pokazavši i ovaj put da je „zeleno“, prirodno i cjelovito jako zdravo i fino – zaključili su polaznici radionice. Sljedeća ljetna radionica zdravog kuhanja planira se u lipnju, a djeca, volonterke DND-a i voditeljica kuhanja s nestrpljenjem iščekuju nova i zanimljiva jela, grickalice, deserte, slatkiše i napitke.

Projekt „Zdravo i fino“ u ovom ciklusu imat će i nekih noviteta koja započinju ovo proljeće, a to je obrada vlastitog eko-vrta i edukativne šetnje. S obzirom na to da je kuharica Zdravo i fino – Priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle doživjela veliki uspjeh i vrlo je tražena planira se napraviti i nova s jelima i aktivnostima u ovom ciklusu projekta.

Odgovori