ODRŽANO ZAVRŠNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA ZDRAVO I FINO DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA DND-a ZABOK U OŠ K.Š. GJALSKOG ZABOK

U okviru aktivnosti vršnjačke edukacije u projektu „Zdravo i fino“ koje provodi Dječje gradsko vijeće Društva Naša djeca Zabok održano je završno predstavljanje projekta u 7.a razredu OŠ K.Š. Gjalskog. Dječje vijećnice Nika Iveković, Anja Kolarić i Ema Smolić svojim su vršnjacima predstavile projekt u kojem one zajedno s ostalim vijećnicima i vijećnicama DGV-a aktivno sudjeluju kroz radionice kuhanja za djecu te stječu znanja i iskustva o zdravoj prehrani, zdravim, prirodnim, sezonskim i ekološkim namirnicama i njihovoj pripremi. Kroz te aktivnosti želi se kod djece potaknuti da usvoje zdrave prehrambene navike te da se počnu baviti tjelesnim aktivnostima s ciljem prevencije pretilosti kod djece.

Dječje vijećnice su svojim vršnjacima u Osnovnoj školi pokazale cijelu paletu zdravih jela, napitaka i grickalica koje su one same uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u 5 održanih radionica kuhanja za djecu. Zaključile su da je uspostavljenje zdravih prehrambenih navika dugotrajan proces koji zahtijeva veliku upornost i suradnju svih koji rade s djecom.

Na kraju je uslijedila degustacija zdravih grickalica i slastica koje su pripremile volonterke DND-a Danijela Jadan i Dubravka Kolarić. Ovoga puta djeca i učitelji imali su priliku probati slatke zobene pločice, integralne krekere, namaz od crvene leće, tostirane sjemenke suncokreta, pržene bademe, čokoladne bombice i integralne muffine. Dojmovi djece i ovoga puta su bili pozitivni: „Sve je jako ukusno, fino i zdravo, a najbolje su mi čokoladne bombice i prženi bademi.“, „Sve 5!:-)“, „Prezentacija je bila dobra jer smo iz nje saznali nešto novo o zdravoj prehrani. Degustacija je bila sjajna!“

Prezentaciju je pratila i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak s obzirom na to da Županija sufinancira projekt „Zdravo i fino“koji je u skladu s Planom za zdravlje KZŽ koji sadrži promidžbu zdravog stila i načina života.

 

 

Odgovori