ODRŽANA ZAVRŠNA RADIONICA KUHANJA ZA DJECU U OKVIRU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Na završnoj – 6. radionici kuhanja za djecu, koja je održana u subotu 11. travnja 2015. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, pripremalo se i degustiralo obilje zdrave, prirodne i fine hrane. Kako se provedba drugog ciklusa projekta „Zdravo i fino“ privodi kraju, na završnu radionicu zdravog kuhanja za djecu pozvani su  i roditelji djece da vide kako njihova djeca aktivno učestvuju u procesu pripremanja zdravih i ukusnih obroka koje kasnije mogu zajedno kuhati i u svojim domovima.

Tradicionalna jela u zdravom ruhu

Tema završne radionice kuhanja bila su tradicionalna jela koja se svakodnevno pripremaju, ali ovaj put kombinirana sa zdravim i eko-namirnicama. Cilj radionice je bio pokazati djeci kako mogu svoja omiljena jela spremati u novom zdravom ruhu. Za doručak djeca su degustirala domaći kukuruzni i integralni kruh s lanenim sjemenkama, slatku kašicu od rižinih pahuljica s nadjevom od jabuke i naranče te namaz od suncokretovih sjemenki. Za degustaciju s roditeljima pripremljeno je nezaobilazno grah varivo s domaćim grahom trešnjevcem, povrćem i dimljenim seitanom, posluženo uz proljetnu miješanu salatu. Kušali su se faširani popečci, u žargonu poznatiji kao faširanci, oblikovani od smjese kuhane riže, leće i dimljenog tofua, umak od špinata, a umjesto krumpir pirea napravljen je pire od prosa i palente. Prava poslastica na stolu bio je zapečeni mladi krumpir s ljubičastima lukom, zeljanica od blitve i poriluka te namaz od samonikle biljke medvjeđeg luka (srijemuša) čija je ljekovitost u ovim krajevima vrlo poznata. Djeci je po prvi put predstavljena i namirnica modernog doba – alge, bogate vitaminima i mineralima, posebno kalcijem i željezom. Salata s arame algama, rotkvicom, tikvicom i kukuruzom te hrskavi slani kombu čips kao grickalica bili su djeci zanimljiva novina na jelovniku. Za kraj zasladili smo se prirodnim desertima – mousseom od čokolade sa suhim brusnicama, bio-sladoledom bez aditiva i bojila napravljenim od smrznutih banana s okusima čokolade i kokosa te čokoladnim smoothijem, sve slatkim delicijama koje djeca i odrasli posebno vole.

Roditelji su bili oduševljeni degustacijom i samom činjenicom da su to sve pripremila njihova djeca, uz pomoć profesorica ugostiteljskog kabineta Srednje škole Zabok Anke Ilinčić i Renate Tršinski te volonterki i volontera DND-a Zabok Danijele Jadan, Dubravke Kolarić, Mateje Štokan, Jelene Mišetić, Tomislava Jadana i voditeljice radionica zdravog kuhanja Snježane Krpes.

Voditeljica projekta „Zdravo i fino“ i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak posebno se zahvalila ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok na visokom standardu i pruženim uvjetima za kuhanje kao i profesoricama i njihovim učenicima bez čijeg velikog angažmana ne bi bilo moguće organizirati rad u kuhinji. U ovom drugom ciklusu  projekta „Zdravo i fino“ planira se izdati nova kuharica s receptima, a zdravim i finim jelima umjetničku dimenziju dala je fotografkinja i dizajnerica hrane Maja Danica Pečanić. Projekt „Zdravo i fino“ ne bi bilo moguće realizirati bez financijske podrške Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta.

Projekt „Zdravo i fino“

Osim radionica zdravog kuhanja s djecom provode se i nove aktivnosti: obrada vlastitog eko-vrta, radionice u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog s ciljem izrade slogana te tiskanje plakata o zdravoj prehrani i zdravlju, izdavanje kuharice „Zdravo i fino“ i CD-a s dječjim pjesmama o zdravoj hrani koja su pisala djeca i volonterke DND-a Zabok. Također se planira tiskati kalendar za 2016. godinu s fotografijama zdrave hrane i kuhanja s djecom koji će još u većoj mjeri doprinijeti promociji zdrave prehrane i usvajanju zdravih prehrambenih navika kod djece.

Odgovori