ODRŽANA ZAVRŠNA RADIONICA KUHANJA ZA DJECU U OKVIRU PROJEKTA DND-A ZABOK „ZDRAVO I FINO“

Na završnoj – 5. radionici kuhanja za djecu, koja je održana u subotu 23. ožujka u Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, pripremalo se i degustiralo obilje zdrave, prirodne i fine hrane. Kako se provedba projekta „Zdravo i fino“ privodi kraju, na završnu radionicu kuhanja za djecu odlučili smo pozvati i roditelje djece da vide svoju djecu kako aktivno učestvuju u procesu pripremanja zdravih i ukusnih obroka koje kasnije mogu zajedno kuhati i u svojim domovima.

Kako je ova radionica kuhanja, ujedno bila i radionica za demonstraciju, na meniju se našlo desetak različitih jela, bogatih različitim vrstama proljetnih salata i umaka. Za doručak su djeca degustirala slatke energetske zobene pločice s čokoladnim čajem, što može biti i vrlo zdrava školska užina. Za degustaciju s roditeljima pripremili su sushi s dimljenim tofuem i povrćem, zelenu proljetnu juhu od potočarke i blitve, zdraviju varijantu burgera od smeđe leće s umakom od sezama i jogurta, salatu s  kvinojom i povrćem, zelenu tjesteninu s pestom od rikole, salatu sa slanutkom te proljetnu mješavinu salata. Za nezaobilazan desert bio je tiramisu od badema i biskvita s kakaom te čokoladne bombice od suhog voća i tamne čokolade.

Roditelji su bili ugodno iznenađeni, ne samo količinom jela koju su njihova djece pripremala zajedno s volonterkama DND-a Zabok već i cjelokupnim svečanim ambijentom u restoranu  Ugostiteljskog kabineta Srednje škole Zabok. Upravo iz tog razloga voditeljica i tajnica DND-a Zabok posebno se zahvalila Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok na visokom standardu i pruženim uvjetima za kuhanje kao i profesoricama Anki Ilinčić i Renati Tršinski i njihovim učenicima bez čijeg velikog angažmana ne bi bilo moguće organizirati rad u kuhinji.

Veliku pomoć u realizaciji radionica pružili su volonteri i volonterke DND-a Zabok, Danijela Jadan, Dubravka Kolarić, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Ana Frgec koje su pomagale djeci u nabavki i pripremi hrane, Mirko Cvjetko i Dragutin Škreblin u fotografiranju radionica i pripremljenih jela te naša prijateljica i voditeljica kuhanja Snježana Krpes.  Projekt ne bi bilo moguće realizirati i bez podrške Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta koji su prepoznali vrijednost ovoga našeg projekta te nas financijski prate u svim aktivnostima projekta.

Ponovno su nam se priključila i nova djeca koja su čula od svojih prijatelja iz DGV-a kako im je super na ovim radionicama. To nam potvrđuje da su ideja i cilj ovog projekta pogođeni i dobrodošli za djecu jer djeca putem vlastitog iskustva uče pripremati zdrave namirnice, sudjeluju u procesu kuhanja te stvaraju svoj osobni doživljaj s hranom. Djeca su i ovoga puta uživala i zabavljala se pripremajući zdrave i cjelovite obroke, a do kraja svibnja, koliko još traje projekt, svojim će vršnjacima u školi predstaviti iskustva i znanja koja su stekli na radionicama kuhanja, posjetiti ekološko-poljoprivredna imanja i gospodarstva, izdati letak za promociju zdravog stila života, kuharicu s receptima s radionica kuhanja te održati završno predstavljanje rezultata projekta za širu stručnu javnost i medije.

Mjaaacc 🙂

Odgovori