ODRŽANA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U OSNOVNOJ ŠKOLI LIJEPA NAŠA TUHELJ U SKLOPU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Projekt Zdravo i fino Društva „Naša djeca“ Zabok  nakon velikog uspjeha prošle godine i osvajanja 1. nagrade „2019 EU Health Award“ kreće dalje u promociji zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece te je ove godine predstavljanje projekta započelo u Osnovnoj školi Lijepa naša Tuhelj.

Predstavljanje projekta „Zdravo i fino“

Na osnovi svojih iskustava koja su stekle kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani u sklopu projekta „Zdravo i fino“ dječja vijećnica Ana Grah, volonterka Sandra Benčić i voditeljica projekta Jasenka Borovčak kroz igru asocijacija na samom početku te predstavljanjem projekta „Zdravo i fino“ uvele su 70-ak učenika od 1. do 5. razreda Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj u priču o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko-vrtu. Također su pokazala zdrava jela koja su one uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, a do sada su provedena 4. ciklusa projekta te su izdane 4 kuharice: Kuharica „Zdravo i fino“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“. Na kraju prvog dijela učenici su sudjelovali u malom kvizu kroz koji su naučili važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću te koliko su gazirana pića štetna za zdravlje jer sadrže previše šećera.

Priprema zdravoga domjenka

Najveće zanimanje svakako je izazvala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić uz asistenciju Jane Borovčak i Vjekoslava Flegara u kojoj su mališani upoznali neke začine te su ih mogli opipati i pomirisati, a miksao se humus – zdravi namaz od slanutka s kojim su si djeca radila zdrave sendviče na istarskom kruhu sa sjemenkama i dekorirala s povrćem. Zatim su oblikovala kakao kuglice s datuljama orasima i bademima kao jedan super zdravi desert koje djeca posebno vole i cijedili su limune za limunadu s đumbirom, jedan napitak koji je posebno važan za ovo doba godine kako bi dobili potrebne vitamine i minerale. Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Također su imali priliku probati zdrave grickalice u obliku tostiranih sjemenki suncokreta i badema, što je planulo u trenu, a kako bi im ovo druženje ostalo u što duljem sjećanju na poklon su dobili bookmark s porukom „Zdravo žvači da budeš jači“ i recepte sa zdravim jelima koja su se pripremala na radionici kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela kod kuće.

Cilj promocije projekta „Zdrav i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Odgovori