EDUKATIVNI IZLET U ZAGREB – DND ZABOK U POSJET YAMMATU I ZAGORKI

Članovi i članice Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok zajedno sa svojim voditeljicama Janom Borovčak, Nedom Novosel i Jasenkom Borovčak, u subotu 29. veljače posjetili su radio Yammat FM i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

U sklopu 3. Dana medijske pismenosti male vijećnice i vijećnici te forumašice i forumaši iz Zaboka sudjelovali su na radionici „Djeca upoznaju medije“ i posjetili radio Yammat FM. Glavna i odgovorna urednica gđa Silvija Šeparović djeci je objasnila princip rada jednog nezavisnog i alternativnog radija. Na koji se način pripremaju vijesti, kako se radi na terenu, kako se brzo vijesti moraju plasirati, kako se radi shema radnog dana na radiju. Ukratko, predstavila im je sve čari radijskog posla i zanata. Djeca su imala priliku isprobati čitanje i montiranje vijesti, čuti o procesu snimanja emisije, a bila su posebno iznenađena procesom montaže u kojem se može puno toga „porihtati“ i popraviti. U studiju su djeca popričala s voditeljem i DJ-em Dinom koji im je objasnio što je sve dio njegova posla, kako funkcioniraju uređaji u studiju, a palo je i poneko pitanje o glazbi i gostima koji dolaze u studio. Isto tako, novinarka Lucija objasnila je kako ona radi svoje emisije i koje sve relevantne izvore informacija koristi, a djeci je posebno zanimljivo bilo što i ona radi kao DJ.

Zahvaljujući voditeljici Dječjeg foruma Nedi Novosel, djeca iz Zaboka imala su jedinstvenu priliku posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i to upravo uoči Zagorkinog rođendana koji se obilježava 2. ožujka. Neda se kao suradnica Memorijalnog stana i samostalna istraživačica već dugi niz godina bavi proučavanjem Zagorke pa je svoja znanja prenijela djeci na vrlo zanimljiv način, a sama su djeca komentirala da im je bilo jako interesantno i poučno. Djeca su, kroz stručno vodstvo kronološkim postavom Zagorkine memorijalne sobe, upoznata sa zanimljivostima života i rada naše prve profesionalne novinarke i od publike obožavane spisateljice. Tko je prava Zagorka, kip u Tkalči ili mala buntovnica sa štapom i cigarom koja iskače iz okvira ženstvenosti svog vremena? Što je Zagorka napravila za novinarstvo, književnost, kazalište i feminizam? Što je Zagorka značila svojoj velikoj publici i što je publika značila Zagorki? Odgovori na sva ova pitanja potaknula su djecu na promišljanje o Zagorki izvan književnih okvira u kojima se uglavnom spominje. Interes djece za Zagorkin život i rad bio je vidljiv i iz mnogih dalje postavljenih pitanja.

Putovanje sa Zagorkom planiramo nastaviti i dalje na našim radionicama jer nas je dodatno motivirala i činjenica da je Zagorka neko vrijeme živjela u Zaboku.

Odgovori