ODRŽANA ČETVRTA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U III. CIKLUSU PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Nastavljen je ciklus radionica zdravoga kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem u Društvu Naša djeca Zabok

RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA ZA DJECU „UPOZNAJMO NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA IV“- MEDITERANSKA PREHRANA

001Radionica zdravoga kuhanja za djecu u okviru III. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem nastavljen je u subotu 4. ožujka 2017. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Koncept trećeg ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravoga kuhanja ovaj je put bila „Mediteranska prehrana“.

Radionica zdravoga kuhanja uz dječje vijećnike i vijećnice te učenike i učenice Srednje škole Zabok okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Danijela Sović, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Vesna Vučičević, Romana Turk Tisanić i Andreja Šagud na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također je nastavljena vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta IV – „Mediteranska prehrana“

Na početku radionice, prije samog kuhanja, voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila obilježja i blagodati mediteranske prehrane, jedne od najzdravijih i najkvalitetnijih oblika prehrane današnjice. Brojna istraživanja pokazuju da ljudi koji baziraju svoju prehranu na mediteranskoj kuhinji duže žive i manje su skloni srčanim i kroničnim bolestima kao i pretilosti. Podrijetlo mediteranske prehrane je u Grčkoj i ona otoku Kreti, a obuhvaća zemlje mediteranskog područja, pa tako i obalni dio Hrvatske. Osnovne namirnice po kojima je ova kuhinja prepoznatljiva i nezamisliva su: maslinovo ulje, riba i plodovi mora, sir i jogurt, obilje povrće (zeleno lisnato, šparoge, rajčica, paprika, patlidžan, tikvica…), svježe i suho voće (smokve, šipak, grožđe…), mahunarke (grah, slanutak, leća, bob…), bademi, med te aromatsko i začinsko bilje poput origana, ružmarina, bosiljka, majčine dušice. Sve su to namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i svim vrstama vitamina i minerala zdravih za srce, krvožilni sustav, kosti i kosu. Način pripreme hrane je kratak, posebno tzv. lešo povrće i meso (kuhano u malo vode i na pari) te na gradele (na žaru).

U radioničkom dijelu kuhanja dočarana je sva ljepota i raznolikost mediteranske prehrane i neka od tradicionalnih jela iz Italije, Grčke i grčkih otoka, i naravno Dalmacije. Priprema obroka, i naravno, degustacija je započela za doručak mediteranskim smoothijem s puno limuna, naranče i limete te domaćim raženim kruhom s namazom od špinata i kozica. Za ručak pripremljeno je tradicionalno mediteransko varivo od blitve i slanutka, punjene paprike i pire od crvene leće, zapečene srdele i inćuni s korjenastim povrćem, šarena sredozemna pita s nekoliko vrsta povrća (patlidžan, paprika, batat, mini rajčice) te salata od zelja, korabice i celera… Za desert je napravljen ukusni i osvježavajući sorbet od naranče, zatim starogrčke pastile (kuglice) od meda i sezama koje spominje starogrčki pjesnik Homer u svojem spjevu Ilijadi te dalmatinske fritule s grožđicama, suhim marelicama i smokvama. Djeca su pokazala veliki interes prema temi ove radionice i pripremi jela te su rekla kako sve više njihove obitelji i oni sami svakodnevno unose u prehranu neke od namirnica i jela iz mediteranske prehrane (maslinovo ulje, riba, svježe povrće i voće).

Vršnjačka edukacija u OŠ

U sklopu projekta tijekom veljače 2017. godine vijećnici i vijećnice DGV-a putem vršnjačke edukacije u Osnovnoj školi Veliko Trgovišće – područna škola Strmec, učenicima 2., 3. i 4. razreda predstavili su projekt „Zdravo i fino“ te prenijeli djeci znanja i iskustva koja su stekli kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani, usvajanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica. Cilj je ovih predstavljanja da se djeci kroz kreativne radionice, igre, asocijacije, kviz i razgovor osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja, a kad im to prezentiraju njihovi vršnjaci onda im je zasigurno puno interesantnije.

 

Odgovori