Kreativno-edukativne aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok

U sklopu novog ciklusa projekta Zdravo i fino Društva „Naša djeca“ Zabok jedna od aktivnosti su edukativno-kreativne pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu u osnovnoj školi, a promovirane su i nove igre osmišljene na temu zdrave prehrane i zdravlja.

 Pokazne kuharske radionice Zdravo i fino u OŠ i COOKT

Tijekom ožujka i travnja 2024. godine Društvo „Naša djeca“ Zabok  u sklopu projekta Zdravo i fino provelo je šest edukativno-kreativnih pokaznih kuharskih radionica za učenike 1.a, b i c razreda Osnovne škole K.Š. Gjalskog Zabok i Područne škole u Špičkovini te za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok.

Radionice započinju igrom razvrstavanja zdravih i nezdravih namirnica, razgovorom o hrani i njenom utjecaju na zdravlje te se osvještava važnost zdrave i pravilne prehrane za rast i razvoj djece, a pogotovo konzumacije voća i povrća. Zatim se djeci na praktičan način pokazuje kako samostalno ili uz pomoć roditelja mogu pripremiti nekoliko jednostavnih i zdravih međuobroka te ih se potiče na usvajanje zdravih prehrambenih navika. Djeci je ovo poseban doživljaj jer i oni aktivno sudjeluju u samoj radionici, a upoznaje ih se s namirnicama koje će koristiti na radionici kao i začinima koje mogu opipati i pomirisati.

Tako su se na radionici pripremali: ukusan i zdrav čokoladni smoothie kao varijanta zdravog doručka i namaz od bučinih sjemenki. Djeca su samostalno sjeckala povrće i radila zdrave sendviče s bučinim namazom koje su dekorirala povrćem prema želji, a takvi sendviči idealni su za užine. Na kraju radionice pripremala se zdrava slastica Pasteli – kuglice od sezama i meda, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih uvaljala u sezam. Koristile su se zdrave raznolike namirnice, kao što su svježe voće i povrće, sjemenke te orašidi, bogati mineralima, vitaminima, biljnim masnoćama i prirodnim šećerima. Na radionici u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, na oduševljenje svih prisutnih, pripremali su se slatki zdravi vafli s bananama i zobenim pahuljicama preliveni otopljenom čokoladom i pekmezom.

Djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Na poklon su dobila bedž s porukom i recepte zdravih jela koja su se pripremala na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće. Radionice su vodile asistentica projekta Zdravo i fino Anja Kolarić, voditeljica projekta Jasenka Borovčak te volonterka Melita Hršak koja se priključila radionici u COOKT.

Novokreirane igre Zdravo i fino

Od ove godine, novost u projektu Zdravo i fino su i zabavne igre na otvorenom koje promoviraju raznoliku prehranu punu voća i povrća te kretanja kao načina održavanja zdravih životnih stilova. Igre su prvi put predstavljene povodom Svjetskog dana zdravlja na Sajmu zdravlja u Zaboku u kojima su uživala i zabavljala se djeca predškolske dobi Dječjeg vrtića Zipkica. Igrale su se igre: Recept za zdravo piće, Juha, Voćni ježići i Kraljica jabuka. Nazivi igara, a i same igre, koje je kreirala volonterka DND-a Zabok Zvjezdana Balija, inspirirane su pjesmama s albuma Zabočkih mališana – Zdravo i fino.

U sklopu Projekta u travnju još organiziramo Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske u Pazinu za područje Istarske županije te nas financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Komentari su zatvoreni.