EUROPSKO NAGRAĐIVANI PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ U ISTRI

Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ održano je 24. travnja u Pazinu u sklopu europsko nagrađivanog projekta „Zdravo i fino“ u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

U sklopu ovogodišnjih regionalnih aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ tim stručnjaka održao je edukativno i stručno Savjetovanje u Pazinu za područje Istarske županije. Istaknuti stručnjaci s područja medicine, javnog zdravstva i nutricionizma aktualnim su podacima ukazali na prioritetni javnozdravstveni problem debljine u djece sa željom da se stručna i šira javnost mobilizira u sustavnom rješavanju tog problema.

Savjetovanje je organizirano u suradnji s domaćinima iz Društva „Naša djeca“ Pazin i Grada Pazina te eminentnim stručnjacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, LittleDot projekta potpore ranom roditeljstvu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a financijski ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz projekt „Zdravo i fino“.

Prim. mr. sc. Giovana Armano, istaknuta pedijatrica, predstavila je učestalost povećane tjelesne mase i debljine djece u dobi između 2 i 8 godina LittleDot projekta potpore ranom roditeljstvu, dok je prof. rehabilitator Maja Lang Morović, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i projekta „Živjeti zdravo“ predstavila najnovije istraživanje „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI)“. Dr. sc. Eva Pavić iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb istaknula je kako njima svakodnevno dolaze djeca i mladi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te je izuzetno važna snažna potpora obitelji u postizanju uspješnih rezultata i u zajedničkom prihvaćanju pravilnih prehrambenih navika u prevenciji debljine. Gastro novinarka Željka Klemenčić skrenula je pozornost na činjenicu da na navike zdrave prehrane djeteta najviše utječu roditelji i da je za to bez iznimke potreban veliki trud, motivacija i vrijeme roditelja. Timu stručnjaka „Zdravo i fino“ u Pazinu se priključila Nina Penezić Blažević, mag. nutr. iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i predstavila aktivnosti Savjetovališta za prehranu u Istarskoj županiji.

Projekt „Zdravo i fino“ DND-a Zabok dobitnik je prestižne nagrade „2019 EU Health Award“ Europske komisije za promicanje pravilne prehrane i prevenciju debljine u djece. Voditeljica projekta Jasenka Borovčak i voditeljica radionica kuhanja i autorica kuharica Snježana Krpes predstavile su koncept Projekta koji se provodi od 2012. godine, i već je prerastao u respektabilan Program, a sastoji se od raznolikih aktivnosti i radionica zdravoga kuhanja kojima se potiče usvajanje pravilnih prehrambenih navika i zdravih stilova života djece i njihovih obitelji te je primjer dobre prakse kako utjecati na prehrambene navike djece.

Svi predstavljeni podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – debljina u djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovne ustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica trebaju pružiti snažnu i konkretnu potporu programima prevencije debljine, kao i programima promicanja pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece i mladih te davanju podrške roditeljima u razvijanju zdravih životnih stilova u obitelji, zaključeno je na kraju Savjetovanja.

Komentari su zatvoreni.