IZABRANE DJEČJA GRADONAČELNICA I ZAMJENICA VIII. SAZIVA DJEČJEGA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ZABOKA

Mia Jurina postala nova dječja gradonačelnica, a Sara Premerl Peštaj njezina zamjenica

Tradicionalno u Zaboku, svake dvije godine, organiziraju se izbori novih gradonačelnika/ca i njihovih zamjenika/ca i to onih najmlađih i najkreativnijih – djece. U utorak 7. siječnja 2020. godine održana je prva sjednica zabočkog Dječjega gradskog vijeća u VIII. mandatu te izbori za dječjeg gradonačelnika, odnosno dječju gradonačelnicu.

U Gradskoj vijećnici Grada Zaboka održana je konstituirajuća sjednica Dječjega gradskog vijeća koju je vodila predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok Sonja Borovčak, a sjednici su prisustvovali gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, zamjenica Valentina Đurek, pročelnica Natalija Gretić te tajnica DND-a i voditeljica DGV-a Jasenka Borovčak. Tri su kandidatkinje za dječju gradonačelnicu iznijele svoje programe koje bi voljele ostvariti u dvogodišnjem mandatu. Na osnovi programa koje su predstavile kandidatkinje, dječji su vijećnici i vijećnice za dječju gradonačelnicu izabrali Miu Jurina, a Sara Premerl Peštaj postala je njezina zamjenica.

Kandidatkinje su u svojim programima istaknule važne projekte, teme i ideje koje bi one zajedno s ostalim vijećnicima i vijećnicama željele provoditi kroz djelovanje Dječjega gradskog vijeća. Predložile su da se nastavi projekt „Zdravo i fino“ te još u većoj mjeri kroz promotivne aktivnosti osvijesti djeci i građanima koliko je važna zdrava prehrana i tjelesno kretanje za zdravlje djece i prevenciju debljine, zatim raznolike volonterske akcije kojima se uljepšava grad Zabok, humanitarne akcije za pomoć djeci slabijeg materijalnog stanja, a također se zalažu za projekt kojim se pomaže djeci s poteškoćama u razvoju. Jako im je važna ekološka osviještenost samog Dječjeg gradskog vijeća, ali i ostale djece i građana, biciklistička staza u Zaboku, zaštita životinja te edukacija dječjih vijećnica i vijećnika o dječjim pravima i promocija dječjih prava u osnovnoj školi.

Ovo su samo neki od prijedloga novoizabrane dječje gradonačelnice i njezine zamjenice koji će se još dodatno razrađivati na sljedećoj sjednici DGV-a te će se dogovorno i zajedno s prijedlozima i idejama ostalih vijećnica i vijećnika ukomponirati u Program rada Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka.

Predsjednica DND-a Sonja Borovčak istaknula je velika postignuća Grada Zaboka, a važnu ulogu u tome ima Dječje gradsko vijeće koje daje inicijative, prijedloge i ideje za kvalitetniji život djece i ostvarenju njihovih potreba u gradu Zaboku.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka istaknuo je odličnu suradnju s Dječjim gradskim vijećem te izvrsne inicijative poput Skate parka, bojanja i uređenja dječjih igrališta, Kanti kulerica i naglasio da je siguran da će tako uspješni  biti i u ovom sastavu. Zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek nadovezala se na neke prijedloge djece koje je već Grad prepoznao te im prezentirala projekte poput: Sportsko-rekreacijski park Zaseka, reKREATOR – rekreacijska staza uz rijeku Krapinicu, reGARDEN – edukativno urbani vrt i biciklistička staza BRZO.

Gradonačelnik Grada Zaboka i zamjenica čestitali su novoizabranoj dječjoj gradonačelnici Miji i zamjenici Sari te svim ostalim vijećnicama i vijećnicima i zaželjeli im puno uspjeha u radu i novih zajedničkih projekata i uspjeha.

Odgovori