Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – Poboljšajmo parkove u gradu

U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu u utorak 20. studenoga na sam Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta održano je godišnje Savjetovanje koordinatora Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije koju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcija predstavlja primjer dobre suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini s ciljem ostvarivanja prava djeteta koje garantira UN-ova Konvencija o pravima djeteta.

Prisutne je ispred Skupštine Grada Zagreba pozdravio Davor Bernardić, predsjednik Skupštine grada Zagreba, a dječji pozdrav su uputili dječji vijećnici iz Općine Tuhelj i  Grada Zaboka: Sandra Benčić i Jan Grabrovečki. Jedna od tema savjetovanja bila je nedavno održana Konferencija u Zagrebu „Child in the City/Dijete u gradu“ na kojoj su po prvi puta sudjelovala i djeca i to iz Dječjih vijeća. Zaključke s konferencije na Savjetovanju su iznijeli dječji vijećnici iz Opatije, Tuhlja i Zaboka.

Novi Gradovi i općine – prijatelji djece

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašeni su novi Gradovi i općine – prijatelji djece te se obitelji od 34 Gradova i općina – prijatelja djece ove godine pridružilo još njih šest i to Gradovi  Buzet, Grubišno Polje, Labin, Vinkovci te Općine Radoboj i Stubičke Toplice.

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

Dodijeljene su već tradicionalne Pohvale i Povelje Gradovima i Općinama za Naj-akciju koja je provedena u lokalnim sredinama te je u značajnoj mjeri doprinijela pozitivnim promjenama u zajednici. Ove godine su kriteriji za odabir Naj-akcije bili još stroži te je od 42 Akcije dodijeljeno samo 5 Povelja, a Grad Zabok dobio je Povelju za Akciju Poboljšajmo parkove u gradu. Akcijom su uređena sva dječja igrališta u gradu Zaboku, a obuhvatila je mnogobrojne aktivnosti koje su provedene u suradnji Društva Naša djeca Zabok, Dječjeg gradskog vijeća, Grada Zaboka, Volonterskih klubova Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje škole Zabok, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, udruge Mraz, Mreže udruga Zagor, a u akciju su se uključili i brojni građani i donatori. Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Dječjih gradskih vijećnika Sandre Benčić i Jana Grabrovečkog s voditeljicom i tajnicom DND-a Zabok Jasenkom Borovčak. koja je na Savjetovanju i predstavila projekt koji je oduševio sve prisutne.

 

 

Odgovori