Društvo Naša djeca Zabok organiziralo mnogobrojne aktivnosti u Dječjem tjednu 2014.

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ već više od trideset godina Društva Naša djeca u općinama i gradovima diljem Hrvatske prvog punog tjedna u listopadu organiziraju Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

Zabavne igre na Trgu

Upravo na Međunarodni dan djeteta Dječji tjedan u Zaboku otvoren je zabavnim igrama na Trgu K. Š Đalski. U igrama je sudjelovalo 300-tinjak mališana iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog u organizaciji DND-a Zabok. Klinci su uživali i dobro se zabavili u igrama: prenošenje ping-pong loptica, luckasto kuglanje, staza psa ovčara, rakovi, paukova mreža, hodanje na štulama, prenošenje kikirikija, mali konobari, utka riba, bacanje potkove, jabuka na stolici i utrka gusjenica.

Čitaj mi!

U Dječjem tjednu proslavili smo i 1. rođendan programa Čitaj mi! koji je bio posebno zabavan, veseo i bajkovit u znaku Petra Pana i Zvončice… Našoj proslavi pridružio se i Tomislav Goluban  koji je slavljeničko čitanje uljepšao svojom pričom i svirkom. U godinu dana kroz naš program prošao je velik broj djece, roditelja, djedova i baka te je pročitano preko 100-tinjak slikovnica i priča za djecu, a nastavljamo se i dalje družiti ponedjeljkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski.

Posjet gradonačelniku

Jedan dan u Dječjem tjednu rezerviran je za posjet djece, aktivista i volonterka DND-a Gradonačelniku. Ovoga su puta gradonačelnika Ivana Hanžeka posjetili članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i dramsko-plesne grupe. Dječji vijećnici predstavili su gradonačelniku projekte koje trenutno provode, a to su: Projekt „Pruži mi priliku“ vezan uz problem siromaštva i socijalne isključenosti te projekt Eko-vrt koji je započeo ovo proljeće, a sami vijećnici aktivno sudjeluju u procesu obrade vrta, sadnje, sijanja, a sve u skladu s prirodom i bez upotrebe kemikalija. Plodovi iz Eko-vrta koriste se u radionicama zdravog kuhanja u okviru projekta „Zdravo i fino“. Djeca su iskoristila priliku i postavila gradonačelniku nekoliko aktualnih pitanja, a izglasano je da će se u Parku Milana Prpića postaviti fontana koju djeca željno očekuju već nekoliko godina.

Igraonica „Kutić slikovnica“

U Dječjem tjednu s radom je započela Igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok koja okuplja djecu od 3 do 6 godina koja ne idu u vrtić. U suradnji s lutkarskom grupom Osnovne škole K.Š. Gjalskog za polaznike igraonice organizirali smo predstavu „Djed i repa“ u kojoj su klinci uživali.

Posjet dječjem odjelu u bolnici

Povodom Dječjeg tjedna posjetili smo i male bolesnike na dječjem odjelu OB Zabok te smo za svakog od njih pripremili mali jesenski poklon u obliku strašila kojem su se djeca obradovala. Volonterke DND-a uredile su prostor dječjeg odjela novim mobilima na temu „Četiri godišnja doba“.

Radionica „Upoznaj svoja prava“

Za nove članove Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća organizirana je radionica „Upoznaj svoja prava“ kako bi još u većoj mjeri mogli utjecati na promjene u našem gradu i pokretati projekte i aktivnosti za poboljšanje života djece.

DAJ 10 za dječja prava u svijetu

U Dječjem tjednu započela je nova akcija „Daj 10 za dječja prava u svijetu“ u okviru obilježavanja obljetnice 25 godina usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Akciju smo započeli u 3.a. razredu Osnovne škole „K.Š. Gjalskog“ tako da su sva djeca na velikom platnu ostavila svoje otiske dlanova, ime i poruku.

 Likovno-kreativna radionica

Radionicom izrade lutkica od kukuruzovine uključili smo se u obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica koji se slavi 11. listopada. Nastavili smo i akciju „Daj 10 za dječja prava u svijetu!“. Izrađivali smo veliku kartu svijeta, a svatko je ostavio svoje otiske dlanova i prigodne poruke, a jedna od njih glasi: DA NAM JE SVAKI TJEDAN DJEČJI TJEDAN!!!

 

 

Odgovori