Društvo Naša djeca Zabok organiziralo mnogobrojne aktivnosti u Dječjem tjednu 2013.

Posjet gradonačelniku

Na sam Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava prvi dan Dječjeg tjedna, djeca, aktivistice i volonterke DND-a Zabok posjetile su gradonačelnika Ivana Hanžeka i zamjenicu Nevenku Gregurić. Djeca su, kao i uvijek, u ležernoj atmosferi predstavila postignuća Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma Bonkasy te su se predstavile i članice novoosnovane likovne grupe. S par prigodnih riječi nazočnima se obratila predsjednica zabočkog DND-a Sonja Borovčak, koja je istaknula veliku važnost DND-a pri organizaciji slobodnog vremena djece u gradu Zaboku, a koja se bez pomoći Grada ne bi mogla ostvarivati. Djeca su iskoristila priliku i postavila gradonačelniku nekoliko aktualnih pitanja o javnoj rasvjeti, dječjim igralištima, sportskoj dvorani…Dogovoren je ponovni susret s gradonačelnikom povodom konstituirajuće sjednice Dječjeg gradskog vijeća koja će se održati 18. listopada u Gradskoj vijećnici.

Čitaj mi!

Društvo Naša djeca Zabok u suradnji s Gradskom knjižnicom Ksaver Šandor Gjalski pokrenulo je u Dječjem tjednu Kampanju „Čitaj mi!“ – kampanju za poticanje čitanja od najranije dobi, a povodom 2013. – Europske godine čitanja na glas. Družili smo se i čitali na glas djeci i roditeljima kako bi ih potaknuli da u što većoj mjeri čitaju svojoj djeci. Teta čitačica bila je naša vrijedna volonterka Nikolina Tustić, a nadamo se da će nam se u budućnosti pridružiti i „novi“ čitači i čitačice. Bilo nam je jako lijepo i ugodno, a sva su djeca na poklon dobila slikovnice. „Čitaj mi!“ će se i dalje odvijati svakog ponedjeljka od 17 sati u Gradskoj knjižnici.

Zabavne igre na Trgu

Već tradicionalno povodom Dječjeg tjedna DND Zabok u suradnji s Dječjim vrtićem Zipkica i Osnovnom školom K.Š. Gjalskog organiziralo je zabavne igre na glavnom trgu u Zaboku. Igre su bile izuzetno dobro prihvaćene, djeca su uživala u igrama i zabavljala se te su na kraju i zaplesala. Oko 250 djece budno su pratile tete i učiteljice te volonterke DND-a Zabok koje su za njih pripremile i vodile igre.

Edukacija volontera

Za volontere Srednje škole Zabok, Gimnazije AGM i Škole za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću koji će pomagati u Igraonici „Kutić slikovnica“ organizirana je edukacija u Društvu Naša djeca Zabok. Bilo je zabavno, naučili su nešto novo, a puno toga će još i naučiti kroz cijelu godinu igrajući se i družeći se s djecom u Igraonici. Voditeljica edukacije bila je Zvjezdana Balija, kreatorica programa, a osim u Igraonici, vrijedni volonteri i volonterke pomagat će i u ostalim aktivnostima DND-a Zabok.

Predstava „Mamurluk“

U okviru projekta „Budi neovisan“ za više razrede OŠ K.Š. Gjalskog organizirana je predstava „Mamurluk“. Predstava kroz oči adolescenta zaviruje u mračnu stranu posljedica konzumiranja alkohola. Bilo je poučno i zabavno, a veliko oduševljenje djece izazvao je poznati glumac Franjo Jurčec.

Radionica Dječjeg foruma Bonkasy

Radionica „Dečko koji može sve“, koju je vodila voditeljica Dječjeg foruma Romana Turk Tisanić imala je za cilj razviti empatiju, uvažavati sličnosti i razlike među djecom, senzibilizirati djecu na učinke isključivanja iz društva, a naglasak je stavljen na prihvaćanje i razumijevanje djece s teškoćama u razvoju. Prikazan je kratak film pod nazivom “Dečko koji može sve” u kojem dječak Kristijan, koji je rođen bez ruke, govori o svom životu, o tome što mu u fizičkom smislu predstavlja problem, u čemu je sve uspješan, tko su mu prijatelji i kako vidi svoju budućnost. Razgovaralo se o filmu i raspravljalo o tome kako je dječak prihvaćen u svojem razredu i sredini te postoje li u njihovoj školi ili sredini osobe koje se po nečemu bitno razlikuju od većine te što znači pojam etiketiranje i na koji način se etikete koriste u društvu.

Likovna radionica

Na likovnoj radionici povodom Dječjeg tjedna bilo je vrlo zabavno, a polaznici su izradili strip pod nazivom „Čudovište iz DND-a“. Likovne radionice se nastavljaju i dalje subotom od 10 sati u DND-u Zabok – stara zgrada policije, a voditeljica je Sonja Pavlina.

Ku-Ku-Ri-Ku event

Dječji tjedan je završen sportskim igrama na Trgu K.Š. Gjalskog. Usprkos hladnom vremenu djeca i roditelji zagrijali su se igrajući nogotenis, slalom utrke na rolama i biciklima, a uživali su i u crtanju na pločniku.

 

 

 

 

 

 

Odgovori