DND Zabok u projektu Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“

U okviru projekta Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“ koje Društvo Naša djeca Zabok provodi kao partner sa slovenskom udrugom Društvo širjenja uporabnih znanj iz Krškog u okviru programa Mladi na djelu, a u suradnji sa Volonterskim klubom Srednje škole Zabok i Gokulom počelo je istraživanje vezano uz Omladinske radne akcije čiji su sudionici bili mnogobrojni mladi iz Krapinsko-zagorske županije, a posebno iz Zaboka.
Osmero mladih volontera s voditeljicom Volonterskog kluba SŠ Zabok Anom Frgec i tajnicom DND-a Zabok Jasenkom Borovčak krenulo je u potragu za pisanim materijalima, dokumentima i  osobama koje su aktivno bile uključene u Omladinske radne akcije.
Prvi izvor volonterima bio je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je također u svojim mladim danima bio „akcijaš“ te je volonterkama prenio svoja iskustva s radnih akcija.
Od velike pomoći u istraživanju su nam gospodin Josip Horvatin i Josip Puh koji su od 70-tih godina bili veoma aktivni i više godina sudjelovali na različitim omladinskim radnim akcijama. Zahvaljujući njima dobili smo vrlo korisne materijale – fotografije, ambleme, značke i puno informacija o načinu organiziranja radnih akcija, sakupljanju mladih akcijaša, organiziranju jednog radnog dana. Osim što se puno radilo na omladinskim radnim akcijama se i zabavljalo – organizirane su i različite radionice i tečajevi, a mnogi su se na radnim akcijama prvi puta susreli sa rock bendovima, kao što su Prljavo kazalište, Parni valjak, Magazin, Crveni koralji i mnogi drugi.
Aktivistica i volonterka DND-a Zabok Zvjezdana Balija također je bila dugogodišnja „akcijašica“  koja je podijelila s volonterkama sva svoja iskustva i pokazala im kako su se izrađivale zidne novine, bilteni i časopisi u kojima su pisali o svojim dogodovštinama za vrijeme radnih akcija.

U posjet Zabočanima tijekom veljače dolaze mladi iz Krškog kako bi im prezentirali rezultate svog istraživanja. Također će zajednički planirati volonterske akcije koje će provesti svaka grupa u svom gradu te jednu veliku zajedničku volontersku akciju u Krškom.
Ovim projektom želi se mlade potaknuti da se uključe u život lokalne zajednice kroz volonterski rad, a na taj način će stjecati nova znanja i iskustva te ih širiti među svojim vršnjacima. Isto tako stvorit će se jedna nova mlada snaga koja će širiti dobru energiju u svojoj lokalnoj zajednici, ali i šire.

 

 

 

Odgovori