DND ZABOK SUDJELOVAO NA SAVJETOVANJU ZA DUŽNOSNIKE IZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Savez društava Naša djeca Hrvatske od 28. do 30. lipnja 2013. godine u Lovranu je organizirao Savjetovanje za dužnosnike iz Društava Naša djeca Hrvatske s ciljem razmjene iskustava i dodatne edukacije. Na Savjetovanju za dužnosnike sudjelovalo je 38 dužnosnika iz 15 osnovnih DND-a: Bjelovara, Čakovca, Donje Stubice, Križa, Opatije, Osijeka, Pazina, Poreča, Preloga, Ravne Gore, Siska, Slatine, Varaždina, Vinkovaca i Zaboka te Saveza DND-a Hrvatske.

Savjetovanju su prvoga dana prisustvovala i djeca iz Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Opatija te su predstavili svoje aktivnosti vezano uz Europsku godinu aktivnog građanstva.

Od aktualnih tema na Savjetovanju je predstavljena tema Utjecaj medija u odgoju djece – pozitivni i negativni primjeri, Europski socijalni fond i ostali europski i nacionalni natječaji te Kalendar natječaja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Također su predstavljene prednosti društveno odgovornog poslovanja i mogućnosti suradnje udruga s privatnim sektorom, a da bi se takva suradnja uspješno razvijala, potrebno je upotpuniti znanja o novim mogućnostima promocije rada Društava Naša djeca putem interneta i drugih promo materijala

Drugi dan Savjetovanja, programski je bio posvećen djeci u nepovoljnom društvenom položaju i socijalno isključenoj djeci, nužnosti ulaganja u rani razvoj djece te novim tehnologijama koje će zasigurno pomoći u senzibiliziranju javnosti za potrebe i prava djece. Rana intervencija djece s teškoćama u razvoju istaknuta je kao važan element koju bi trebalo provoditi u svakoj lokalnoj zajednici, a u okviru te teme Jasenka Borovčak. tajnica DND-a Zabok prezentirala je ekonomske aspekte ulaganja u rani razvoj djece koje uvijek treba ponovno i ponovno isticati jer su često široj javnosti poznatiji troškovi školovanja, zdravstvene skrbi i slobodnog vremena djece, nego činjenice da djeca uključena u programe ranog razvoja imaju višu razinu intelektualnog razvoja, da imaju višu stopu zaposlenosti, bolju zaradu i bolju zdravstvenu situaciju, manju razinu ovisnosti o sustavima državnih socijalnih programa i pomoći te da dugoročno pozitivno doprinose povećanju prihoda i smanjenju rashoda državnog proračuna.

Trećeg dana Savjetovanja dužnosnici su upoznati s predstojećim akcijama i aktivnostima Saveza DND-a Hrvatske i novim idejama za rad te s Nacrtom prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH za razdoblje od 2013.-2020. godine.

Tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak u okviru Savjetovanja predstavila je dva projekta DND-a Zabok kao primjere dobre prakse. Projekt „Omladinske radne akcije“ koji se provodi u suradnji sa slovenskim partnerom u okviru programa Mladi na djelu te projekt „Zdravo i fino“ koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem Grada Zaboka, a rezultirao je izdavanjem kuharice Zdravo i fino – Priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle koja je i promovirana na Savjetovanju te podijeljena prisutnima.

Savjetovanje su vodile Snježana Krpes, programsko-organizacijska savjetnica u Savezu DND-a Hrvatske i Sanja Škorić, tajnica Saveza DND-a, a prisutne su pozdravile i sudjelovale u radu Savjetovanja potpredsjednica Saveza DND-a Sonja Borovčak i predsjednica Saveza prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić.

Odgovori