DJEČJE GRADSKO VIJEĆE ZABOK SUDJELOVALO NA 13. SUSRETU DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE

2Članice Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Dora i Eva sudjelovale su na 13. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske koji se 8. i 9. rujna 2017. godine održao u Vinkovcima.

Domaćini ovogodišnjeg 13. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske bili su Društvo „Naša djeca“ Vinkovci, Dječje gradsko vijeće Grada Vinkovaca i Grad Vinkovci uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Vinkovce, a u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Na ovogodišnjem je Susretu sudjelovalo 50-ak djece-vijećnika i voditelja Dječjih vijeća iz Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Jastrebarskog, Koprivnice, Ogulina, Opatije, Osijeka, Pregrade, Rovinja, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca i Zaboka.

Na Susretu su predstavljeni i Naj-projekti Dječjih vijeća za 2017. godinu na teme 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj kampanje UN-a, koju u Hrvatskoj provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama u okviru akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“. Grad Zabok i Društvo Naša djeca Zabok predstavljale su dječje vijećnice Eva Vrgoč i Dora Vranić koje je za ovaj susret pripremila voditeljica DGV-a Jasenka Borovčak. Zabočke su vijećnice predstavile Naj-projekt, odnosno volontersku akciju koja je pokrenuta upravo na njihovu inicijativu „KANTE KULERICE – ako se kanta smije, nasmij se i ti pa u nju smeće ubaci!“ čiji je cilj uređenje grada Zaboka. Kroz svoj aktivni angažman članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma obojali su i oslikati stare kante za smeće čime se potaknula ekološka osviještenost građana te se istovremeno na taj način potiče i promiče volontiranje i odgoj za volontiranje – rekle su u svom izlaganju Eva i Dora. Također se putem info-štanda predstavio projekt DGV-a Zabok „Zdravo i fino“ koji se provodi od 2012. godine, a ovog je ljeta izdana i treća kuharica „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ koji je izazvao veliku pozornost s obzirom na to da je to jedinstveni projekt koji se na ovako kvalitetan način provodi u Zaboku.

U okviru 13. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske održane su i radionice za djecu i odrasle na teme o partnerstvu i komunikaciji Dječjih vijeća i lokalnih zajednica, dječjoj participaciji, održivim zajednicama te kreativne radionice za djecu kako bi se i djeca i voditelji upoznali, razmijenili iskustva i prenijeli primjere dobre prakse u svoje zajednice, a sve za dobrobit djece i njihovo zdravo i kvalitetno odrastanje.

Odgovori