DJEČJE GRADSKO VIJEĆE GRADA ZABOKA SUDJELOVALO NA 15. SUSRETU DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE

Članovi Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok Lovro, Ana i Lana sudjelovali su na 15. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske koji se 3. i 4. listopada 2019. godine održao u Velikoj Gorici na temu „Kako i zašto učiti o medijima?“

5Organizatori 15. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske bili su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Grad Velika Gorica sa svojim Dječji gradskim vijećem. Posebnost ovogodišnjeg susreta Dječjih vijeća bila je u tome što je sve bilo u znaku 20 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. Na ovogodišnjem je Susretu sudjelovalo 70-ak djece-vijećnika i 35 voditelja iz 28 Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske.

Susret je započeo 3. listopada svečanim otvorenjem, a sve u znaku medija te je nastavljen panelom na temu „Kako i zašto učiti o medijima?“ i raspravom s eminentnim stručnjacima s tog područja o različitim aspektima medija, njihovom utjecaju na djecu, njihovim pozitivnim stranama, ali i rizicima i izazovima. Popodnevni dio bio je rezerviran za razgledavanje Velike Gorice, Muzeja Turopolja i Centra za djecu, mlade i obitelj Velike Gorice. U petak 4. listopada održao se radni dio susreta u kojem su bili predstavljeni primjeri dobre prakse te su održane zanimljive radionice za djecu o društvenim mrežama, kako snimiti radijsku emisiju, kako gledati film i kako učiti o medijskoj pismenosti.

Grad Zabok i Društvo „Naša djeca“ Zabok predstavljali su dječji vijećnici Lovro Mutavčić, Ana Grah i Lana Repovečki s voditeljicama Janom i Jasenkom Borovčak. Zabočki su vijećnici predstavili projekt „Mala početnica medijske pismenosti“ kao primjer dobre prakse koji se provodi s članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok. Cilj projekta je podučiti djecu o medijskoj pismenosti, medijima i utjecaju medija na djecu, zaštita dječjih prava i privatnosti djece u medijima, stjecanje medijskih znanja i vještina koje doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijanje otvorenog, aktivnog, kritičkog stava i promišljanja djece prema medijima i medijskim sadržajima. Društvo „Naša djeca“ Zabok među prvima se počelo baviti medijskom pismenošću na ovako strukturiran način te su predstavili i svoje filmove Emotikoni, Prosvjed i Reklama koji su nastali u sklopu projekta. Podijelili su promo materijale projekta – bilježnice i olovke te Priručnik „Mala početnica medijske pismenosti“ za voditeljice koji je izazvao veliku pozornost s obzirom na to da je DND Zabok u okviru Dječjih vijeća prvi izdao priručnik na temu medijske pismenosti.

Odgovori