ZDRAVO I FINO – RADIONICE ZDRAVOGA KUHANJA DND-a ZABOK ZA DJECU

Povodom Svjetskog dana hrane i Tjedna školskog doručka u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok održane su radionice zdravoga kuhanja u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok  i DND-u Zabok te obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.

DSC_1105_DNDMALE KULINARSKE RADIONICE
Društvo „Naša djeca“ Zabok  s projektom „Zdravo i fino“ ponovo kreće u promociju zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece te je predstavljanje projekta radionicama zdravoga kuhanja započelo u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok s učenicima 1.b i 3.c razreda.

Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a Zdravo i fino, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati.

Prvo se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, mrkvu i krastavce, radili zdrave sendviče na domaćim pecivima sa sjemenkama i kukuruznom kruhu te dekorirali povrćem prema želji. Miksao se Zelenko – zeleni smoothie od naranče, kruške, banane i špinata, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Sama faza miksanja smoothieja bila im je posebno zanimljiva, a i činjenica koliko je smoothie zdrav i bogat vitaminima i energijom koja nam je potrebna. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet.

Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema koje su zajedno s receptima zdravih jela, koja su se pripremala na radionici, ponijeli sa sobom kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok, a do sada su provedena 4. ciklusa projekta te su izdane 4 kuharice: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“.

Cilj promocije projekta „Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice i male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama.

ZDRAVE PALAČINKE I VAFLI U DND-u
Glavni akteri samog projekta „Zdravo i fino“ – dječje vijećnice i vijećnici zaželjeli su povodom Svjetskog dana hrane radionicu zdravih palačinki i vafla pa se prostor DND-a  Zabok pretvorio u mali kuharski kabinet. Članicama i članovima Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma predsjednica DND-a Sonja Borovčak demonstrirala je izradu zdravih palačinki bez jaja sa zobenim mlijekom, koje smo mazali domaćim džemovima i pekmezima iz bakinih i maminih špajzi, dok je prof. Anka Ilinčić pekla vafle koji su se dekorirali bananama i preljevom od tamne čokolade.

Zaključili smo da nam je baš bilo posebno lijepo i zabavno druženje u našim prostorima te da bi bilo super da si češće organiziramo ovakve male kulinarske radionice, a prijedlog je dječjih vijećnika i vijećnica uređenje nekog novog prostora upravo jednim malim kuharskim kabinetom u kojem bi onda imali adekvatne uvjete i mogućnost provođenja radionica zdravoga kuhanja za djecu.

Odgovori