ZAVRŠEN 6. KIKI U ZABOKU

„Ježeva kuća“ Eve Cvijanović – pobjednik 6. KIKI festivala!

 U Zaboku je od 24. do 28. travnja 2017. održan 6. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu.

DSC_8791Zadnjeg dana 6. KIKI festivala na završnoj svečanosti, koju su uz organizatore pozdravnim riječima otvorili zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, proglašen je pobjednik festivala. Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta, dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti hrvatsko-kanadskoj koprodukciji Ježeva kuća, autorice Eve Cvijanović. Osim što je projekcija na 6. KIKI-ju bila i hrvatska premijera ovog sjajnog animiranog filma nastalog po predlošku poznate Ćopićeve basne, ovo je i prvi puta u povijesti KIKI-ja da je Grand Prix dodijeljen domaćem autoru. Nagradu je u ime ekipe preuzela producentica nagrađenog filma “Ježeva kuća” Vanja Andrijević.

 U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija Dora Vranić i Igor Jadan kazali su sljedeće: „Ovaj animirani film je prikaz istoimene hrvatske basne koja je jedna od najpoznatijih priča za djecu. Kao što svi jako dobro znaju, u priči se radi o ježu koji je najviše volio svoju kuću, zbog čega su mu se sve životinje u šumi smijale. Oduševila nas je lutkarska animacija koja je sama po sebi vrlo zahtjevna tehnika. Od početka i tijekom filma likovi i animacije popraćeni su glazbom koja se uklapa uz pokrete i određene događaje koji obogaćuju sadržaj filma. Također nas se dojmilo što je jedan glumac posudio glas svim likovima tako što je mijenjao ton, jačinu i boju glasa dočaravajući karakter likova.“

Posebne pohvale žirija  dodijeljene su filmovima: „Animirani dnevnik“ (Journal animé)  francuskog autora Donata Sansonea i „Darrel“  nizozemskog autora Marca Brionesa, koji je proglašen najsmješnijim filmom festivala. Članica dječjeg žirija Dora istaknula je kako ih se film „Animirani dnevnik“ dojmio svojim specifičnim izričajem koji obuhvaća društvena zbivanja u svijetu, a umjetnička je improvizacija vođena dnevnim vijestima iz francuskih novina. „Na vrlo zanimljiv način autor animira fotografije i isječke iz novina praćene zvukom koji dočarava izmjene događaja“, rekla je. Igor je predstavio film „Darrel“, kratku animiranu priču koja prati dva kameleona, prepunu komičnih situacija vezanih uz ljubav i zaljubljenost. „Makar traje samo tri minute, prepun je sadržaja koji se brzo izmjenjuju, ali i zapleta koji dovodi do smiješnog i poprilično interesantnog kraja obilježenog crnim humorom. Osim što nas je film oduševio svojim humorom, privukao nas je i svojom izvrsnom 3D animacijom, te je ovaj je film definitivno najsmješniji“, kazao je Igor.

Rekordan odaziv publike već je zaštitni znak KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zabilježio preko 4500 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja. Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 6. KIKI festivala obuhvatio je Radionicu animacije i zvuka Andree Martignoni i Roberta Paganellija iz talijanske kulturne organizacije OTTOmani, Radionicu animiranog filma pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma iz Čakovca, pripovijedanje bajki za najmlađe „Svijet bajki Đurđice Dropuljić“, te radionicu robotike za djecu zagorskog informatičko-robotičkog kluba Sveti Križ Začretje. U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja održan je i stručni skup „Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost“, a izlagači na skupu Nataša Jakob, Melita Horvatek Forjan, Ana Đordić, Jasminka Bijelić Ljubić, Ana Hušman, Ana Dokler i Uroš Živanović predstavili su svoja iskustva u području filmskog stvaralaštva i edukacije.

Šesto izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima i edukacijskom komponentom još jednom pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovoga tipa dragocjene za razvoj naše kulture.

Odgovori