U Zaboku održana revija jednominutnog filma „Život uz granicu“


U okviru projekta prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske „Otroci i mladi ne priznaju meja/Djeca i mladi ne priznaju granice“, Savez društava Naša djeca Hrvatske, kao vodeći partner, organizirao je Natječaj za prijavu filmskih ostvarenja djece i mladih na temu Život uz granicu“. Svoje su filmske radove mogli prijaviti djeca i mladi iz filmskih skupina i družina iz Društava Naša djeca i Zveza prijateljev mladine koji sudjeluju u projektu kao i školske, filmske i videodružine iz gradova i regija koje pokriva prekogranični IPA program. Na natječaj je pristigao 21 filmski uradak iz Hrvatske i Slovenije koji su djeca marljivo sa svojim mentorima osmišljavali kako što bolje prikazati najzanimljivije pojedinosti života uz granicu kroz medij igranog, animiranog ili dokumentarnog filma i sve to začinjeno s puno humora i optimizma.

Revija jednominutnog filma održala se u suradnji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Građanske organizacije za kulturu „Gokul” iz Zaboka i Društva Naša djeca Zabok 9. i 10. studenog, a na reviji je sudjelovalo 50 djece i 25 voditelja/mentora iz Hrvatske i Slovenije.

Program otvaranja revije održalo se u Zaboku u petak 9. studenog u Multimedijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Na svečanom otvaranju Revije u Zaboku predstavili su se domaćini Društvo Naša djeca Zabok sa svojim već poznatim dječjim zborom „Zabočki mališani“ koji su iz svog bogatog repertoara izdvojili nekoliko hitova te su svojim nastupom odmah osvojili sve prisutne u dvorani. Goste iz Hrvatske i Slovenije pozdravio je dječji gradonačelnik Luka Štokan i njegova zamjenica Marta Tušek, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek te Sonja Borovčak u ulozi predsjednice DND-a Zabok, potpredsjednice Saveza DND-a Hrvatske i županice Krapinsko-zagorske županije.

U službenom dijelu programa prikazano je dvadeset naslova koji su na dječje originalni, zaigran i iskren način prikazali teme suživota i života vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije. Svojom neposrednošću, na granici infantilnosti i filmske igre, ovi dječji filmski radovi pokazuju da prijateljstvo i tolerancija ne poznaju granice među djecom i ljudima bez obzira na različitosti. Također je prikazan i izbor jednominutnih filmova domaćih i svjetskih autora s Hrvatskog festivala jednominutnog filma u Požegi te pobjednički filmovi ovogodišnjeg Kiki Tabora. Žiri u sastavu Anja Kučko i Nenad Borovčak ispred udruge „Gokul“ izabrao je najbolje filmove u nekoliko kategorija: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, za najbolji dokumentarni film „Življenje ob mejni reki Kolpi“, Filmsko-kreativan studio Vanima i Društvo Naša djeca Varaždin, za najbolju tehničku realizaciju u filmu „Zajedno“ Osnovna škola Gornja Radgona, za najbolji igrani filmu „Čez Muro“, Društvo Naša djeca Opatija, za najoriginalniji film „Borderman i Freeman“ i Društvo Naša djeca „Vladimir Nazor“ Križ za najdirljiviju ljubavnu priču u filmu „Djeca iz susjedstva“. Na samoj reviji dodijelila se i nagrada publike te je publika svoj glas dala filmu DND-a Opatija „Borderman i Freeman“.

Drugog dana revije za djecu i voditelje u kongresnom centru u Termama Tuhelj organizirane su radionice animacije i scenarija. Za djecu su bile organizirane tri radionice na temu stop animacije u kojima su prošli osnove crtanja, kolažiranja, obrade crteža u računalu, animaciju predmeta, crteža, kolaža te montažu u programima za izradu animacija.

Za odrasle voditelje/mentore organizirana je „Scenaristička radionica“ kojoj je cilj bio prijenos osnovnih scenarističkih tehnika te vježbe u radu s djecom i mladima koji pokazuju interes prema scenaristici. Radionice su vodile iskusne multimedijalne umjetnice i animatorice Jasminka Bijelić Ljubić, Vana Gaćina, Dina Rončević i Irena Krčelić.

Svi filmski radovi prikazani su u završnom dijelu revije, sudionicima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje, a voditeljica projekta Snježana Krpes iz Saveza društava Naša djeca Hrvatske svim sudionicima je zaželjela da na osnovi novih znanja i iskustava stvaraju i dalje te najavila glazbeni festival u okviru projekta koji će se početkom sljedeće godine održati u Varaždinu. Također se zahvalila svim voditeljima radionica, prevoditeljicama, svojim suradnicama iz Saveza DND-a Hrvatske, udruzi „Gokul“, a posebno volonterkama Društva Naša djeca Zabok koje su oba dana pomagale u realizaciji Revije jednominutnog filma.

Odgovori