„ŠIRIMO OSMIJEHE“ – NOVI JE SLOGAN DJECE IZGRAFITIRAN U VOLONTERSKOJ AKCIJI „KUTAK [OD] PRIČA II“

Društvo „Naša djeca“ Zabok, u suradnji s Gradskom knjižnicom „K. Š. Gjalski“ i udrugom GOKUL nastavilo je akciju uređenja vanjskog prostora sa stražnje strane Gradske knjižnice u Zaboku,  tzv. „čokoladne zgrade“, koji nosi naziv „Kutak [od] priča“.

KUTAK [OD] PRIČA

DND Zabok poznato je po ukrašavanju grada Zaboka i tako svake godine, s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma te volonterkama DND-a Zabok, u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ provodi raznolike volonterske akcije. Volonterke i volonteri Društva „Naša djeca“ Zabok od 2013. godine u zabočkoj Gradskoj knjižnici provode aktivnosti poticanja čitanja s djecom od najranije dobi u sklopu programa “Čitaj mi!“ Pandemijska 2020. godina i nemogućnost održavanja ovog programa u zatvorenom bila je dodatni poticaj da se 2021. uredi vanjski prostor – plato sa stražnje strane Gradske knjižnice kako bi se dobilo adekvatno mjesto za održavanje Programa „Čitaj mi!“ na otvorenom u periodu lijepog i toplog vremena. Tako se tijekom ljeta i jeseni 2021. program odvijao na otvorenome.

 VOLONTERSKA AKCIJA KUTAK [OD] PRIČA II

U proljeće 2022. dolaskom lijepoga vremena ponovo se družimo i čitamo u našem „Kutku [od] priča“ – ispričala nam je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i nadovezala se da je jedan dio vanjskog prostora ostao neuređen te se nastavilo s volonterskom akcijom „Kutak [od] priča II“ kako bi se zaokružio i povećao cjelokupni vanjski prostor na kojem bi se mogle održavati i dodatne kreativne aktivnosti i igre na otvorenom za djecu u periodu lijepog vremena. Nastavak uređenja platoa odnosio se na oslikavanje žardinijera i sadnju cvijeća, bojanje postolja klupa te obnavljanje dotrajalih dasaka, a u aktivnost grafitiranja potpornog zida uključila se i udruga GOKUL koja je sudjelovala u pripremi zida i angažmanu grafitera i street art umjetnika Tihomira Krkleca poznatijeg kao Afrika. Sama poruka koju su osmislila djeca – „ŠIRIMO OSMIJEHE“ dio je projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ čiji je cilj djecu, članove Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća uključiti u proces odgoja o nenasilju te ta znanja i iskustva prenositi na vršnjake u razredu i školi, a ovim grafitom poručuju da sva djeca trebaju biti sretna i pomagati jedni drugima.

Volonterska akcija „Kutak [od] priča II“, okupila je 25 volonterki i volontera, a dodatna je vrijednost da su se osim članica i članova DGV-a i DF-a u volontersku akciju uključila i ostala zainteresirana djeca i odrasli, a sve uz podršku volonterki DND-a Zabok Jane, Amalije, Valentine, Anje, Nede i Andreje. Cilj je volonterske akcije potaknuti djecu i mlade da aktivno sudjeluju u pozitivnim promjenama u svojoj zajednici, promovirati volonterstvo i odgoj za volontiranje te mobilizirati naše sugrađane da nam se priključe – istaknula je Jasenka i dodala da je volonterska akcija provedena zahvaljujući financijskim sredstvima natječaja LAG Zagorje-Sutla – #ajmoLAG, Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva kulture u sklopu projekta udruge Gokul „Kiki u gradu“. U samu realizaciju, uz DND, Gradsku knjižnicu i Gokul, uključilo se gradsko poduzeće Plavinka i Grad Zabok.

Komentari su zatvoreni.