PREDFESTIVALSKI PROGRAMI 11. KIKI-ja – RADIONICA KIKI DOKUMENTARAC

U sklopu predfestivalskog programa 11. KIKI festivala i projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ po prvi je put organizirana radionica dokumentarnog filma.

Društvo „Naša djeca“ Zabok i udruga GOKUL za vrijeme ljetnih praznika organizirali su četverodnevnu radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom višestruko nagrađivanog filmskog redatelja Đure Gavrana, uz asistenciju Lucije Strugar. Đuro Gavran autor je filma „Jedna od nas“ koji tematizira seksualno zlostavljanje djece, a osvojio je niz nagrada od kojih bi izdvojili pet nagrada na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma gdje je film dobio nagradu za najbolji film – istaknuo je jedan od organizatora KIKI-ja Nenad Borovčak, predsjednik GOKUL-a. U četverodnevnoj radionici sudjelovala su zainteresirana djeca iz cijele Krapinsko-zagorske županije te članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok.

Cilj radionice bio je da se djeca upoznaju s praktičnim radom na dokumentarnom filmu kako bi mogli sami stvarati nove filmove, što bolje promišljati aktualne teme te razvijati svoju kreativnost. Temu radionice već smo ranije definirali u sklopu Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok u sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“ gdje je zaključeno da bi obradili temu vršnjačkog nasilja – dodala je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i koordinatorica KIKI-ja.

Na kreativan i kvalitetan način, uz gledanje i analizu kratkih dokumentarnih filmova različitih vrsta, praktičan rad na filmu, polaznike radionice upoznalo se s poslovima u filmskoj ekipi te filmu kao skupnoj umjetničkoj djelatnosti. Učilo se o procesu snimanja dokumentarca koji se bavi vrlo aktualnom temom – vršnjačkim nasiljem. Na koji način pristupiti priči kroz izbor priče, motivaciju, istraživanje, odnosno kako se film razvija od ideje do premijere, kroz sve faze nastanka filma djeca su iskusila u ovoj posebno zanimljivoj radionici čija tema se tiče upravo njih samih. Snimalo se na različitim lokacijama koje su izabrala sama djeca te se na kraju montiralo u skladu s njihovim željama.

Izdvajamo nekoliko dojmova polaznika radionice:

„Jako mi se svidjela radionica o izradi dokumentarnog filma. Tema filma bila je vršnjačko nasilje. Svidjelo mi se kako smo raspravljali o temi i to da je svatko imao neku ulogu u snimanju. Naučio sam kako se snima i koja se  oprema koristi. Uz to smo se puno  i družili. Drago mi je da sam imao prilike vidjeti što moji vršnjaci misle o nasilju, kako ga doživljavaju i kako nasilje možemo zaustaviti. Nadam se da će biti još takvih radionica.“

„Već sam bila na nekoliko radionica vezanih uz film, no ova mi se je posebno svidjela. Bilo mi je zanimljivo snimati različite kadrove unutra i izvan naše škole, ali i našeg grada. Najzanimljiviji dio mi je bio kada smo jedni druge intervjuirali kako bismo došli do informacija koje smo željeli dobiti. Također, svidjela mi se je i sama tema radionice.“

„Radionica mi se svidjela, puno sam naučio o psihologiji čovjeka pred kamerom, moći manipulacije u montaži i stvaranju smislene priče.“

11. Kiki festival – međunarodni festival dječjeg filma podržavaju Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Hrvatski audiovizualni centar.

Komentari su zatvoreni.