PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK NASTAVLJA SE RAZNOLIKIM AKTIVNOSTIMA

Održana je peta radionica zdravoga kuhanja, a ovog puta za učenike i profesore Srednje škole Zabok, partnera na projektu „Zdravo i fino“

RADIONICA KUHANJA ZA UČENIKE SREDNJE ŠKOLE ZABOK–„VEGETARIJANSKA I VEGANSKA PREHRANA ZA POČETNIKE“

Peta po redu, u ovom ciklusu radionica zdravoga kuhanja u sklopu projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok, održala se u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu. Budući da škola ima sve prostorne, sanitarne i standardizirane uvjete za rad u kuhinji i pripremu hrane, kao i stručno osoblje, a već dugi niz godina pomažu u realizaciji radionica s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok ovog je puta radionica bila namijenjena upravo učenicima i profesorima Srednje škole Zabok, zahvaljujući profesoricama Anki Ilinčić i Renati Tršinski.

Stručna voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes učenicima i profesorima Srednje škole Zabok predstavila je temu „Vegetarijanska i veganska prehrana za početnike“ s kojom se oni ne susreću u svom klasičnom obrazovanju, kako bi ih informirali i upoznali s osnovnim receptima i metodama vegetarijanske, veganske i bezglutenske prehrane, koje će u budućnosti znati koristiti u svojoj struci.

Prehrambene navike danas su vrlo individualne, a i veliki je broj odraslih i djece koji zbog zdravstvenih problema (različite vrste alergija na određene namirnice) ili pak etičkih, vjerskih, filozofskih razloga i uvjerenja ne konzumiraju meso i namirnice životinjskog podrijetla, glutenske i rafinirane proizvode. Umjesto toga svoju prehranu baziraju na veganske, vegetarijanske i bezglutenske namirnice.

Učenicima su predstavljene zdrave skupine namirnica: žitarice, grahorice, povrće, voće, orašidi, sjemenke, klice – cjelovite i ekološke namirnice (uključujući veganske i vegetarijanske namirnice kao što su seitan, tofu, tempeh) o kojima mogu učenici naučiti tijekom školovanja, i onda u praksi primjenjivati, kako spravljati zdrave, uravnotežene i ukusne obroke. Pripremajući jela, učenici su informirani s osnovnim receptima i tehnikama kuhanja žitarica, grahorica,  tostiranja sjemenki i orašida, mariniranjem  tempeha, seitana, tofua, sa svježim začinima i hladno prešanim uljima, zatim blanširanjem, pirjanjem, prženjem povrća te zašto i kako se namaču orašidi, sjemenke, grahorice.

U praktičnoj radionici pripremala su se predjela, glavno jelo, slastica i zdravi napitci (zeleni smoothie od stapke svježeg celera, naranče, špinata i čaj od nara i narančinog soka) za potrebe različitih zabava, domjenaka i svečanosti.

Za hladno predjelo pripremljeni su bezglutenski krekeri od sjemenki lana, sezama, suncokreta i tapioka brašna s paštetom od plave ribe srdele i tune. Za demonstracijsko jelo izabrano je japansko tradicionalno jelo sushi u nori algi, punjen rižom, slanim inćunima, dimljenim tofuom, avokadom, blanširanim štapićima mrkve i mladog luka. Za one koji ne konzumiraju ribu i morske plodove, sushi (proljetna rolica) može biti s lećom, povrćem, žitaricom umotani u tortilju, rižin papir ili širok list raštike ili mladog kupusa. Sushi i rolice s povrćem poslužuju se uz tradicionalni slani soja umak. Pripremljena je i bezmesna varijanta odrezaka (popečaka) u kombinaciji slanutka (grahorice) i prosa (žitarice) s tartar umakom i umakom od pečene bundeve i svježih listića bosiljka. Da se povrće i gljive, osim sirovoga, pirjanoga, kratko kuhanog (blanširanog), zapečenog može pripremati kao hrskavo, demonstrirano je u tempuri komada povrća (luk, batat, brokula) i svježih gljiva prženih u dubokom ulju. Salate kombinirane sa žitaricama kao što je žitarica kvinoja i kukuruz te povrćem (mladim lukom) i arame algama cjelovit je i ukusan obrok dok je vrlo važno u pravilnu prehranu unositi i sirovo, kao što je bila ljubičasto-crvena svježa salata od ljubičastog kupusa, luka i mladih rotkvica s kojima proljeće obiluje. Za zdravu slasticu pripremljen je tiramisu od kreme badema, lješnjaka i biskvita od kakaa s preljevom od crne kave organskog podrijetla s plantaža kave u Hondurasu. Tiramisu je u novom ruhu složen u vinsku čašu (sloj kreme, komad biskvita, sloj kreme, sjeckana čokolada). Za piće poslužen je ledeni turski čaj od nara s narančinim sokom i svježim listovima kadulje, a koji se u ljetnim varijantama može poslužiti uz kockice leda.

Domjenak je prštio različitošću namirnica vrhunske kvalitete i organskog podrijetla, svježim začinima koji obogaćuju jela kao što su ružmarin, bosiljak, kadulja, peršin te paletama boja i finim okusima, dok je priprema svih jela uključivala različite tehnike i osnove recepata u zdravoj kuhinji. I ovaj put radionica sa srednjoškolcima je opravdala cilj projekta „Zdravo i fino“, a to je  da su zdrava jela, itekako, fina i ukusna, a njihova priprema kreativna.

Svim učenicima, kao i profesorima Anki Ilinčić, Renati Tršinski, Brankici Kralj i Ivanu Peteku uručene su potvrde o sudjelovanju na radionici, a ravnateljici Draženki Jurec, predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak uručila je zahvalnicu za uspješno partnerstvo i provođenje radionica zdravoga kuhanja projekta „Zdravo i fino“ u Srednjoj školi Zabok. Uz stručnu voditeljicu Snježanu Krpes u izvedbi radionice pomagale su asistentice i dugogodišnje volonterke na projektu „Zdravo i fino“ Jana Borovčak i Sandra Benčić.

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevenciji pretilosti, a Projekt u 2019. godini sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Odgovori