PREDSTAVLJENA PIK PAK KUĆA DND-a ZABOK

U prostoru ReGALERIJE 3. svibnja 2023. predstavljen je arhitektonski koncept kuće PIK-PAK kao inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, odnosno razvoj njihovih talenata, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja. 

Inicijativa za gradnju kuće krenula je od Društva Naša djeca Zabok, uz poticaj roditelja i djece te lokalne i regionalne zajednice. Da bi se kuća izgradila, potrebno je prikupiti milijun eura od donatora. „Dobrodošli su svi, makar s jednim eurom, no prije svega očekujem puno od zagorskog gospodarstva i vjerujem da ćemo izgraditi kuću“ – rekla je ovom prilikom predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak.

Zemljište za gradnju kuće donirala je obitelj Borovčak, Grad Zabok je financirao idejni arhitektonski projekt, a Krapinsko-zagorska županija osigurala je financijska sredstva za projektnu dokumentaciju. „Danas je ljudima, kada biraju mjesto stanovanja, bitno koliko ima sadržaja za djecu i kakva je sigurnost. Prema svim pokazateljima, Krapinsko-zagorska županija najsigurnija je u Hrvatskoj, a Zabok pruža sjajne sadržaje, od jaslica, preko škole, veleučilišta i dodatnih glazbenih i sportskih sadržaja, pa bi ova kuća bila ‘točka na i’“ – rekao je župan Željko Kolar, pohvalivši obitelj Borovčak koja je u centru Zaboka darovala svoje zemljište za izgradnju dječje kuće. „To je poticaj svima nama da se uključimo. Osim projektne dokumentacije, Županija će u proračunu osigurati i dio sredstava za izgradnju kuće“ – dodao je župan Kolar te naglasio kako je Društvo Naša djeca Zabok među najaktivnijima u Hrvatskoj te svojevrsni brend Zaboka i čitave Krapinsko-zagorske županije.

Goran Mikac, direktor ReGalerije kao domaćin i u ime cijele RGNC grupe svima je zaželio dobrodošlicu naglasio je kako je ovaj projekt od kad su saznali za njega imao njihovu punu podršku. „Činio nam se kao sjajan društveno-odgovoran projekt, mjesto koje će otvoriti vrata djeci i mladima, gdje će djeca moći razvijati svoje vještine, talente, kompetencije, družiti se i zabavljati. S druge strane mislimo da je odličan projekt jer bi mogao pomoći roditeljima donijeti odluku da ostanu ovdje gdje djeca imaju sadržaj i sigurnost“ – istaknuo je Mikac te dodao da je zaista DND Zabok poznat po raznim aktivnostima i sjajnim projektima koje već godinama provodi.

Jakov Marković, dječji gradonačelnik Grada Zaboka, učenik 8. razreda osnovne škole pozdravio je sve u ime djece Grada Zaboka te naglasio kako mu je DND Zabok pokazao koja su njegova prava i pomogao da ostvari svoja prava. „Naučio sam da je u redu ako si drugačiji i da se time trebaš ponositi. Kroz mnoge radionice DND-a naučio sam svašta, od zanimljivih tehnika kuhanja do toga kako se radi film i kako izraditi film. DND mi je mjesto gdje se mogu slobodno i otvoreno izraziti i ova kuća će imati veliko značenje za nas djecu“ – kazao je Jakov te dodao da je u DND-u naučio kako otvoreno izraziti svoje mišljenje i stavove odraslima.

Kroz predstavljanje projekta, tajnica DND – a Zabok Jasenka Borovčak navela je kako je u besplatnim radionicama koje provodi DND do sada sudjelovalo na desetine tisuća djece, a riječ je o radionicama koje potiču aktivnu dječju participaciju, kreativnost, stvaralačko razmišljanje i izražavanje. Zbog interesa djece za ovakvim aktivnostima, ali i manjka prostora, rodila se ideja PIK PAK kuće, koja bi bila kruna stvaralaštva 70-godišnjeg uspješnog rada DND-a Zabok i 30-godišnjeg rada dječjeg zbora „Zabočki mališani“, čija je voditeljica.

„Upustili smo se u veliki posao, uz puno dobre volje i pozitivne energije. Ako želimo pokazati djeci i mladima da nam je stalo do njih, mi ćemo ovu kuću izgraditi. DND Zabok provodi jako puno aktivnosti u malom i skučenom prostoru, selimo radionice i probe s lokacije na lokaciju, puno bi ljepše bilo da imamo svoj prostor. No, to će biti ne samo kuća za djecu iz Zaboka, nego za djecu iz cijele Krapinsko-zagorske županije“ – istaknula je predsjednica DND–a Zabok i dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak.

Bit će to jedinstvena dječja u Hrvatskoj, prva takva. Što se tiče samog arhitektonskog rješenja, ono je napravljeno u suradnji s DND-om i njihovim programima i sadržajima za koje postoji potreba. Kuća je veličine 480 kvadrata na dvije etaže. „Bit će to jedna racionalna kuća s višenamjenskim prostorima. U prizemlju će se nalaziti uredski prostori i prostori za polivalentne aktivnosti, zatvorene sobe za glazbene radionice i terapiju igrom i mala smještajna jedinica za vanjske edukatore. Na prvoj etaži bit će dvorana za probe zbora te mala kuhinja za radionice DND-a. Oko 800 kvadrata zemljišta oko kuće bit će ozelenjeno i opremljeno dječjim igralištem. Kuća je samoodrživa, imat će fotonaponsku elektranu na krovu i koristit će dizalice topline za grijanje i hlađenje“ – pojasnio je arhitekt Mario Kralj iz arhitektonskog ureda Nekoliko.

Ova dječja kuća kruna je višedesetljetnog rada Društva Naša djeca u Zaboku, a važno je da se djeca druže i da ih odmalena učimo važnosti zajedništva i suradnje, a jednako tako treba naglasiti i da ona kroz društva „Naša djeca“ uče da jednog dana postanu društveno odgovorne građanke i građani Krapinsko-zagorske županije i čitave Republike Hrvatske“ – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te podsjetila kako Krapinsko-zagorska županija od 2018. godine ponosno i odgovorno nosi titulu Županija – prijatelj djece.

Jedan od prvih donatora je i tvrtka Prostoria, koja će osigurati sav namještaj za opremanje kuće. –„Osjetili smo energiju i entuzijazam DND-a Zabok i to treba podržati, djeca su ono o čemu najviše trebamo brinuti. Vjerujemo da će projekt uspjeti i svakako želimo biti dio toga“ – rekao je direktor tvrtke Prostoria Tomislav Knezović.

Predstavljanje PIK PAK kuće svojim su nastupom obogatile i uljepšale članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“ DND-a Zabok.

Komentari su zatvoreni.