Pokazne kuharske radionice projekta ‘Zdravo i fino’ DND-a Zabok u OŠ K.Š. Gjalskog i Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice

U sklopu 6. ciklusa nagrađivanog projekta Zdravo i fino Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti su pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu u osnovnoj školi.

Tijekom ožujka  i travnja 2023. godine Društvo „Naša djeca“ Zabok  u sklopu projekta Zdravo i fino provelo je šest pokaznih kuharskih radionica za učenike 1.a, b, c i 3.c razreda OŠ K.Š Gjalskog, u područnoj školi u Martinišću i Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Na maloj kuharskoj radionici djeci se na praktičan i zabavan način, uz sortiranje zdravih i nezdravih namirnica, razgovor o hrani i njenom utjecaju na zdravlje, osvještava važnost zdrave i pravilne prehrane te ih se potiče na usvajanje zdravih prehrambenih navika i praktično pokazuje kako da samostalno ili uz pomoć roditelja pripremaju nekoliko jednostavnih i zdravih međuobroka. Djeci je ovo poseban doživljaj jer i oni aktivno sudjeluju u samoj radionici kuhanja, upoznaje ih se s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje mogu opipati i pomirisati.

Zato su se na radionici pripremali: fini i zdravi smoothie – Zelenko, namaz od slanutka – humus, djeca su sjeckala povrće i radila zdrave sendviče koje su dekorirala povrćem prema želji. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Kakao kuglice s datuljama i bademima, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih uvaljala u kakao, kokosovo brašno ili cimet. Koristile su se zdrave raznolike namirnice, kao što su svježe voće i povrće, sjemenke te orašidi, bogati mineralima, vitaminima, biljnim masnoćama i prirodnim šećerima.

Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo, a iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema. Na poklon su djeca dobila bedž s porukama i recepte zdravih jela, koja su se pripremala na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok, a izdano je pet kuharica: Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle, Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima s CD-om Zdravo i fino, Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta, Zdrava i fina jela Lijepe Naše i najnovija Zdravo i fino – kuharski vodič za (ne)znalce

Radionicu su vodili asistenti projekta Zdravo i fino Vjekoslav Flegar i Anja Kolarić, članovi DGV-a i DF-a Jakov Marković i Helena Ban, uz voditeljicu projekta Jasenku Borovčak.

Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti u djece i mladi, a u ovom ciklusu Projekt ponovo financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

 

Komentari su zatvoreni.