POČEO TREĆI CIKLUS PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Nakon uspješno provedena dva ciklusa projekta „Zdravo i fino“ i izdanih kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle i paketa kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino Društvo Naša djeca Zabok krenulo je u treći ciklus projekta „Zdravo i fino“.

1

Projekt „Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života kroz radionice zdravoga kuhanja za djecu, vršnjačku edukaciju i kreativne radionice za djecu, obrade vlastitog eko-vrta te izdavanje kuharica i CD-a Zdravo i fino s pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece.

RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „UPOZNAJMO NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA I“
Novi ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem nastavljen je u subotu 19. ožujka 2016. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok. Ovom radionicom zdravoga kuhanja za djecu započet je treći ciklus projekta „Zdravo i fino“ na samu inicijativu djece iz Dječjeg gradskog vijeća, odnosno nove generacije DGV-ovaca koji su predložili da se projekt „Zdravo i fino“ nastavi. Koncept ovoga trećeg ciklusa radionica kuhanja bit će upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta te upoznavanje djece s različitim domaćim i svjetskim nacionalnim kuhinjama i jelima.

Prva radionica u ovom ciklusu pod nazivom „Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta I“ okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Sović, Jelena Knjaz, Romana Turk Tisanić, Anja Kolarić, Nika Iveković, Vjekoslav Flegar na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također nastavljena je vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta I
Na početku novoga trećeg ciklusa radionica zdravog kuhanja djeca su anketirana o svakodnevnim i prehrambenim navikama kao što je kretanje, učestalost prehlada i viroza, je li doručkuju ili ne, koliko često jedu brzu hranu, a koliko voće, povrće, žitarice, sjemenke i orašaste plodove, gledaju li deklaracije kada kupuju neki prehrambeni proizvod, koliko poznaju pojmove organske hrane, aditive i njihov učinak na organizam, koje su po njima najzdravije namirnice te koliko često sudjeluju u pripremi obroka. S obzirom na to da je novi sastav Dječjeg gradskog vijeća te da su se radionici kuhanja priključila i djeca koja nisu članovi DGV-a tajnica DND-a Jasenka Borovčak ispričala im je ukratko kako je uopće došlo do pokretanja projekta „Zdravo i fino“ te što je do sada sve učinjeno. Za djecu je održano i kraće predavanje na temu „Najzdravije namirnice svijeta“ koje je predstavila voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes.
Djeca su upoznata s poznatom izrekom grčkog liječnika Hipokrata koji je još u 4. st. prije Krista isticao koliko je hrana važna za čovjekovo zdravlje uzrečicom: „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana.“, kao i s radom Georgea Mateljana koji je putovao cijelim svijetom u otkrivanju i popisivanju najzdravijih namirnica, posjećujući mjesta gdje žive najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu. Tako je u najzdravije namirnice svijeta uvršteno više od stotinu različitih namirnica iz skupina: voća, povrća, orašida, sjemenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, začinskih bilja, začina te hladnih prešanih ulja, a među najzdravije prehrane uvrštava se mediteranska prehrana bogata ribom, maslinovim uljem, mahunarkama, zelenim lisnatim povrćem. Najzdravije namirnice svijeta su one namirnice koje imaju visoku nutritivnu vrijednost (vitamine, minerale, vlakna, antioksidanse, zdrave masnoće) te štite od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti i raka, najraširenijih bolesti današnjice.
Putovanje u otkrivanju i korištenju najzdravijih namirnica svijeta započeto je predstavljanjem prehrambenih vrijednosti, podrijetla i utjecaja na zdravlje sedamnaestak namirnica, kao što su: špinat, brokula, rajčica, tikvice, celer, kupus, češnjak, luk, poriluk, maslinovo ulje, naranče, jabuke, grožđice, suncokretove sjemenke, orasi, bademi, slanutak, žitarica bulgur, peršin, đumbir, a koje su sve korištene u jelima u samoj radionici kuhanja.
Za zdravi doručak poslužen je jutarnji vitaminski napitak od celera, banane, mrkve, naranče, limuna i badema te energetske pločice od sezama, oraha, datulja i grožđica, izvrsne za početak djetetova dana. Pripremljeno je nekoliko predjela, međuobroka i glavnih jela podrijetlom iz različitih nacionalnih kuhinja: proljetna juha od brokule i špinata, zdravi burgeri sa slanutkom i bulgurom u domaćem pecivu sa sezamovim sjemenkama i umakom od češnjaka, zatim svježa salata-špagete od tikvica, vegetarijanska povrtna pašteta sa suhim provansalskim začinima (bosiljkom i origanom), prženi luk i poriluk, nacionalna jela u Njemačkoj i Britaniji te talijanske bruskete s maslinovim uljem, češnjakom i rajčicom.
Od najpopularnijeg voća na svijetu – jabuke napravljen je danski nacionalni desert (tzv. seljančica) te fine čokoladne kocke s bio-kakaom i narančinim sokom.
Na kraju radionice svi su degustirali što su pripremili i sve je bilo zaista zdravo i prefino, kao što su rekla sama djeca.

Projekt „Zdravo i fino“ nastavlja se promocijom CD-a Zdravo i fino Zabočkih mališana koja će se održati 9. travnja 2016. godine u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog u Zaboku, a uz promociju CD-a predstavit će se i kuharica Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima.

Odgovori