ODRŽANO SVEČANO SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

 Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – Ujedinjeni u baštini – koju je provelo Društvo „Naša djeca“ Zabok u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine

2U Zagrebu je 20. studenog 2018., na Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana Svečanost akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ prilikom koje su proglašena tri nova Grada – prijatelja djece i Naj-akcije u 2018. godini.

Svečanost je otvorila predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić. Okupljene su pozdravili i predstavnici iz Ureda UNICEF-a, gđa Marijana Šalinović, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, mr.sc. Katarina Milković, i izaslanica Predsjednika Vlade RH, gospođa Nada Zrinušić, pomoćnica Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Djeca iz Dječjih vijeća iz Jastrebarskog, Opatije i Rovinja predstavila su zaključke s Eurochild konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ i 14. Susreta Dječjih vijeća održanog u Opatiji od 29. do 31. listopada ove godine.

Novi Gradovi –  prijatelji djece

Ovogodišnji dobitnici prestižnog statusa Grad – prijatelj djece su gradovi Križevci, Mursko Središće i Omiš, čime su gradovi i općine sa spomenutim statusom dosegli brojku od 71 grada/općine. Taj prestižan, ali i obvezujući naslov preuzele su delegacije novoproglašenih gradova i to u najjačem sastavu odraslih iz redova gradonačelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, škola i vrtića koji su se obratili skupu te prikladnim riječima zahvalili, pokazali dječja umjetnička ostvarenja iz tih gradova te obvezali i dalje raditi u najboljem interesu djece

Povelja za Naj-akciju „Ujedinjeni u baštini“ Gradu Zaboku

Dodijeljene su povelje i pohvale Naj-akcijama u 2018. godini, a deset najuspješnijih i najoriginalnijih po izboru Povjerenstva je i prezentirano.

Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju Ujedinjeni u baštini, koju provodi Društvo „Naša djeca“ Zabok, a cilj akcije je  osvijestiti djeci važnost poznavanja svoje kulturne baštine kroz raznolike aktivnosti koje su se provodile tijekom godine. 2018. godina proglašena je Europskom godinom kulturne baštine te se kroz cijelu godinu u sklopu programa Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Društva „Naša djeca“ obrađivala tema i pojam kulturne baštine, upoznavalo se djecu s vrstama kulturne baštine, organizacijom UNESCO, nematerijalnom  i materijalnom kulturnom baštinom te nematerijalnim dobrima upisanim na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a naglasak je stavljen na kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja. Provodile su se kreativne radionice na temu narodne nošnje Hrvatskog zagorja, licitara i drvenih tradicijskih igračaka, što je rezultiralo izložbom u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski.

Završno događanje organizirano je u Dječjem tjednu, na Međunarodni dan djeteta, za djecu iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog s 10 novih originalnih igara na temu kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Igre su posebno osmišljene i izrađene u DND-u Zabok s mnogobrojnim volonterkama i djecom iz DF-a i DGV-a, a to su: Trka ftičekima, Deni škrlak, Ukrasi licitarsko srce, Kišna alka, Raspleti čipku, Slijepi zvončari, Praznik slobode (Dubrovnik), Prelijevanje slapova (Plitvička jezera), Mali planinari (Risnjak) i Prenošenje jaja (Kopački rit). Naj-akciju su u ime DND-a Zabok prezentirale Ana Grah, članica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok te primile Povelju za Naj-akciju. Također su naglasile da time nije završena tema kulturne baštine jer je ona neiscrpan izvor inspiracije koja se ugrađuje i u ostale projekte DND-a Zabok.

Na Svečanom savjetovanju prisustvovale su i Sandra Benčić, volonterka DND-a Zabok, Sonja Borovčak, predsjednica KO Grad Zabok prijatelj djece i DND-a Zabok te predstavnice Grada Zaboka, Martina Šarić, stručna suradnica za školstvo, kulturu, socijalnu skrb i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika.

 Fotografije: Mirko Cvjetko

 

 

Odgovori