ODRŽANO SVEČANO SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“ U OZRAČJU OBILJEŽAVANJA 20 GODINA AKCIJE

Grad Zabok dobio Povelju za Naj-akciju „Skate park Zabok“ koju je proveo upravo na inicijativu djece Dječjega gradskog vijeća Društva „Naša djeca“ Zabok

U Zagrebu je u utorak, 19. studenoga, održana svečanost povodom 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske prilikom koje su proglašena četiri nova Grada/Općine – prijatelja djece i Naj-akcije u 2019. godini.

Svečanost je „Himnom DND-a“ koja je svojevrsna „Himna dječjih prava“ otvorila pjevačka grupa Zabočkih mališana na oduševljenje prisutnih, jer se ove godine uz 20 godina Akcije slavi i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta te su Zabočke mališanke najavile: „Za prava svakog djeteta borimo se SVI, u Društvu „Naša djeca“ pridruži se i TI!

Skup je prigodnim riječima otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, a okupljene je u ime gradonačelnika Grada Zagreba pozdravio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, Marijana Šalinović ispred Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečanosti je nazočila i državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sanja Putica.

Predstavljen je  film „20 godina nam je tek“ redatelja Marija Kovača u kojem su prikazani gradovi: Čakovec, Ravna Gora, Opatija, Zagreb i Zabok, kao sredine koje se kroz svih ovih 20 godina ističu u nekim svojim projektima i programima te nose titulu Grad/Općina prijatelj djece. Zabok je svakako prepoznatljiv po volontiranju i odgoju za volontiranje, a posebno po projektu „Zdravo i fino“ koji je ove godine osvojio 1. nagradu „EU Health Award“ što je bilo i više puta spominjano na ovoj svečanosti. Zabočke su mališanke svoj nastup na kraju i „začinile“ pjesmom „Kraljica jabuka“ s CD-a Zdravo i fino.

Novi Gradovi – prijatelji djece

Ove su godine status Prijatelj djece dobili gradovi Drniš, Sveta Nedjelja i Slatina, te općina Vižinada. Time je ova akcija postala bogatija za četiri lokalne sredine koje nose ovaj prestižni status, a trenutno je 75 Gradova i Općina – prijatelja djece u Republici Hrvatskoj. Taj prestižni, ali i obvezujući naslov preuzele su delegacije novoproglašenih gradova i to u najjačem sastavu odraslih iz redova gradonačelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma i škola koji su se obratili skupu te prikladnim riječima zahvalili i obvezali i dalje raditi u najboljem interesu djece.

Povelja za Naj-akciju „Skate park Zabok“

Gradovima i općinama koji su prijavili svoje Naj-akcije u 2019. godini, a ove ih je godine bilo 55, dodijeljene su povelje i pohvale. Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju „Skate park Zabok“, čiji je cilj aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Inicijativa za izgradnju Skate parka krenula je iz redova članova i članica Dječjega gradskog vijeća 2011. godine te se kroz godine razvijala raznolikim prijedlozima i idejama, anketom među vršnjacima u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog te se pokazalo da je velik broj djece zainteresiran za bavljenje takvom vrstom slobodne aktivnosti. U Krapinsko-zagorskoj županiji niti jedan grad i općina nemaju skate park te je Grad Zabok prepoznao ovu inicijativu kao prioritetnu za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena ne samo djece i mladih u Zaboku, već i cijele Krapinsko-zagorske županije i susjednih županija.

Povelju su u ime Grada Zaboka primile „Zabočke mališanke“, Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika, Sonja Borovčak, predsjednica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“ i Jasenka Borovčak, voditeljica „Zabočkih mališana“ i tajnica DND-a Zabok.

Odgovori