ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – Prebaci na volontiranje! – za projekt koji provodi Društvo Naša djeca Zabok s ciljem odgoja i obrazovanja djece i mladih o volontiranju i odgoju za volontiranje te promocije volontiranja u zajednici.

1-img_1403

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“  22. studenoga u Zagrebu je održano svečano godišnje Savjetovanje koordinatora Akcije te je proglašeno devet novih nositelja prestižne titule „Grad i općina – prijatelj djece“.

Sudionike je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora pozdravila predsjednica Saveza DND-a Hrvatske Aida Salihagić Kadić, a uzvanicima su se obratili dr.sc. Ivan Mikulić predsjednik Skupštine Grada Zagreba, Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu,  Valentina Otmačić predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te mr.sc.Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Ovogodišnje Savjetovanje održano je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja se obratila video-porukom, a najljepši su svakako bili pozdravi djece iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća.

 Novi Gradovi i općine – prijatelji djece

Najsvečaniji dio Savjetovanja bilo je proglašenje novih gradova i općina prijatelja  djece koji su se kandidirali u 2016. godini, a zaslužili su ih: Bedekovčina, Bjelovar, Crikvenica, Čabar, Fužine, Kanfanar, Samobor, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica. Taj prestižan, ali i obvezujući naslov preuzele su delegacije novoproglašenih gradova i općina i to u najjačem sastavu odraslih iz redova gradonačelnika, načelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, škola i vrtića koji su se obratili skupu te prikladnim riječima zahvalili i obvezali i dalje raditi u najboljem interesu djece

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su najuspješnije „Naj-akcije“ za 2016. godinu iz gradova i općina, a odnose se na nove i originalne akcije usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine gradovi i općine prijavili su ukupno 48 Naj-akcija od kojih je Povelje za uzorno provedenu Naj-akciju 2016. dobilo 25 gradova i općina, a Pohvale za uspješno provedene Naj-akcije dobilo je 23 grada, odnosno općine.

Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju Prebaci na volontiranje!, projekt  koji provodi Društvo Naša djeca Zabok, a  cilj je odgoj i obrazovanje djece i mladih o volontiranju i odgoju za volontiranje te promocija volontiranja u zajednici. Ovim se projektom uspjelo još u većoj mjeri pokrenuti veći broj volontera i volonterki svih dobnih skupina, posebno s naglaskom na odgoj za volontiranje.

Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Sonja Borovčak, predsjednica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“, Andreja Šagud, članica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“, Martina Šarić, stručna suradnica za školstvo, kulturu, socijalnu skrb Grada Zaboka i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

 

Odgovori