ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

U utorak, 21. studenoga 2017. održano je Savjetovanje akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba na kojem je proglašeno pet novih gradova i općina prijatelja djece, a Grad je Zabok dobio Povelju za Naj akciju – 50 godina igre, sreće i smijeha u Zipkici.

SCAN_POVELJASavjetovanje je otvorila predsjednica Saveza DND Hrvatske i predsjednica koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić te istaknula kako se akcija Gradovi/općine prijatelji djece već 18 godina razvija, raste i unapređuje novim sadržajima i aktivnostima. Uzvanicima su se obratile dječja pravobraniteljica dr.sc. Ivana Milas Klarić, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dr.sc. Marin Strmota, te u ime gradonačelnika Grada Zagreba mr.sc Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a najljepši su svakako bili pozdravi djece iz Dječjeg vijeća Grada Splita.

U tematskom dijelu Savjetovanja predstavljen je „Novi strateški plan akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za period 2018.-2020., glavne smjernice Strategije za djecu europske organizacije Eurochild, „Inkluzija u zajednici kroz dječje stvaralaštvo na primjeru Festivala prava djece“, projekt „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“. Voditeljica Radne skupine za izradu kriterija „Županija – prijatelj djece“, Sonja Borovčak informirala je okupljene o tome što je napravljeno vezano uz projekt i predstavila novi vizualni identitet „Županije – prijatelji djece“ koji je pobijedio na natječaju.

 Novi Gradovi i općine – prijatelji djece

Najsvečaniji dio Savjetovanja bilo je proglašenje novih gradova i općina prijatelja  djece koji su se kandidirali u 2017. godini, a ovaj status zaslužili su gradovi: Lepoglava, Ludbreg i Petrinja, te općine Lokve i Sračinec. Delegacije novoproglašenih gradova i općina – prijatelja djece iz redova gradonačelnika, načelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, škola i vrtića su se obratili okupljenima s riječima zahvale i ponosa što su dobili priznanje za svoj rad s djecom i za djecu. Ovim proglašenjem ukupno 67 gradova i općina nosi naslov prijatelja djece.

Povodom 18-te obljetnice akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ Središnji koordinacijski odbor je odlučio dodijeliti priznanje svim goranskim gradovima i općinama na ostvarenju inicijative „Gorski kotar-prijatelj djece“, a zahvalio je dvjema županijama koje dosad imaju najveći broj gradova i općina – sudionika Akcije te dobitnika titule „Gradovi i općine – prijatelji djece“, a to su Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija.

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su najuspješnije „Naj-akcije“ za 2017. godinu iz gradova i općina, a odnose se na nove i originalne akcije usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine gradovi i općine prijavili su ukupno 50 Naj-akcija od kojih je Povelje za uzorno provedenu Naj-akciju 2017. dobilo 30 gradova i općina, Pohvale za uspješno provedene Naj-akcije dobilo je 17 grada, odnosno općine te 3 Zahvalnice.

Grad Zabok dobio je Povelju za Naj-akciju 50 godina igre, sreće i smijeha  u Zipkici, čiji je cilj bio osvijestiti važnost poznavanja svoje povijesti i kulturne baštine kroz poticajno okruženje u pedagoškom radu s djecom i roditeljima, upoznati kulturne, povijesne i tradicijske vrijednosti kraja u kojem djeca rastu i razvijaju se, poticati pozitivan stav i odnos prema kulturnoj baštini i zavičaju, očuvanje kulturne tradicije vlastitog kraja te povezivati prošlost i sadašnjost kroz obilježavanje 50 godina Dječjeg vrtića Zipkica.

Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Sonja Borovčak, predsjednica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“ i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Fotografije: Mirko Cvjetko

Odgovori