ODRŽANA KONFERENCIJA „RAZVOJ VOLONTERSTVA NA PODRUČJU KZŽ“

Povodom Međunarodnog dana volontera premijerno je izvedena pjesma „Samo volontiraj!“ koju je u sklopu projekta kreiralo Društvo Naša djeca Zabok, a izvode ju Zabočki mališani, dječji zbor DND-a Zabok

U utorak, 5. prosinca 2017., održana je konferencija „Razvoj volonterstva na području KZŽ“ te otvorenje izložbe fotografija lokalnih volonterskih aktivnosti i akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera. Međunarodni dan volontera obilježava 5. prosinca kako bi se rad volontera/ki učinio vidljivim na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Konferenciju je otvorila Nikolina Bertol iz Mreže udruga Zagor te su se pozdravnim riječima obratile Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka.

Gotovo 50 sudionika/ca je na konferenciji raspravljalo o volonterstvu kroz 4 teme na koje su uvod dale uvodničarke, a moderatorica je bila Jasenka Borovčak iz Društva „Naša djeca“ Zabok. Prvu temu „Značaj volonterstva za zajednicu“ predstavila je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor, drugu temu „Školsko volontiranje“ predstavila je Valentina Petric Klaužer iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a treću temu „Priznavanje volonterstva pri zapošljavanju i formalnom obrazovanju“ predstavila je Margareta Mihalic iz ACT Grupe dok je četvrtu temu „Nagrađivanje volontera“ predstavila Martina Gregurović Šanjug iz Krapinsko-zagorske županije. Na konferenciji su sudjelovali mladi, srednjoškolci/ke, voditeljice školskih volonterskih klubova, predstavnici/ce organizacija civilnoga društva, predstavnici/ce jedinica lokalne i regionalne samouprave te partnerske i suradničke organizacije.

Tijekom konferencije otvorena je izložba s prikazom raznolikih volonterskih aktivnosti i akcija lokalnih organizatora volontiranja. Ukupno je izloženo 26 fotografija koje prikazuju 19 organizatora volontiranja (udruge, odgojno-obrazovne ustanove, jedinice lokalne samouprave).

Na kraju konferencije premijerno je izvedena pjesma o volontiranju pod nazivom „Samo volontiraj!“ za koju je tekst napisala Ema Smolić, glazbenu produkciju potpisuje Toni Eterović, a izvode ju dječji zbor Zabočki mališani DND-a Zabok.

Konferencija i izložba održale su se u okviru projekta „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“ kojeg provodi Mreža udruga Zagor i partnerske organizacije Društvo „Naša djeca“ Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada, Volonterski centar Zagreb i ACT Grupa. Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Odgovori