ODRŽAN 16. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE – PROJEKT „GRAFITI PREKO ZIDA“ DGV-a ZABOK IZABRAN ZA NAJ-PROJEKT DJEČJIH VIJEĆA

20. svibnja 2021. godine održan je online 16. Susret Dječjih vijeća Hrvatske na temu „Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini“ uz niz zanimljivih predavanja i aktivnosti te proglašenje Naj-projekata Dječjih vijeća Hrvatske.

1Na Susretu su sudjelovala djeca i mentori iz 22 Dječja vijeća diljem Hrvatske: Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Križevaca, Kumrovca, Našica, Nove Gradiške, Omiša, Opatije, Osijeka, Pregrade, Siska, Svete Nedjelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vidovca, Vodica i Zaboka, kao i članovi 1. saziva Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda – NEF Hrvatske.

Po izboru Dječjeg povjerenstva, na Susretu su predstavljeni i proglašeni najoriginalniji Naj-projekti Dječjih vijeća u 2020./2021. godini, a koje pokreću djeca zajedno s odraslima u svojim lokalnim zajednicama. Naj-projektima proglašeni su projekti „Djeca Križevaca za djecu Gline“ i „Igrajmo se i rastimo zajedno“, Dječjeg vijeća Križevaca, a najviše je bodova za najoriginalniji projekt osvojio projekt „Grafiti preko zida“ Dječjeg gradskog vijeća Zabok. Dječje gradsko vijeće DND-a Zabok predstavljali su dječji vijećnici Jakov Kolar i Sara Premerl Peštaj koji su imali specijalnu čast i predstaviti zabočki Naj-projekt. Volonterski projekt „Grafiti preko zida“ sastoji se od nekoliko volonterskih akcija kojima su djeca odlučila uljepšati svoj grad oslikavanjem nekoliko gradskih površina u centru Zaboka. Tako je izgrafitiran i oslikan betonski zid na glavnoj ulici u Zaboku s dva slogana „Kad sva prava imaš onda štimaš“ i „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj“, oslikan je pano na Trgu K.Š. Đalskog na temu „Zeleno nas zove kako bi nam u gradovima bilo bolje“, obojane su gradske tegle (žardinijere) za cvijeće te je oslikan betonski zid na staroj zgradi policije ispred DND-a pod sloganom „Dječja prava naša su furka“.

Na Susretu je predstavljen novi logotip Dječjih vijeća Hrvatske u čijem su osmišljavanju svojim prijedlozima o obliku, boji i simbolici koncentričnih krugova koji čine zajedništvo, snagu i doseg dječjeg glasa, uz dizajnera Branimira Lazanju i kreativnu voditeljicu Almu Čakmazović, sudjelovala i djeca-članovi 1. saziva Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochilda Hrvatske (NEF).

Predstavnici djece iz DND-a Opatije Jan Galić i Petra Deranja predstavili su istraživanja Rand Europe i Eurochilda „Kako možemo poboljšati sudjelovanje djece u kreiranju politika EU?“ te su govorili o doprinosu djece i mladih u donošenju Europske strategije za prava djeteta i Jamstva za djecu u čijim su izradama i sami sudjelovali.

Sanja Škorić, voditeljica programa Dječjih vijeća predstavila je rezultate provedene ankete među Dječjim vijećima „Koliko sudjelujemo u donošenju odluka u svom gradu/općini?“ te je održana online radionica „Kako ostvariti dječju participaciju i planiranje procesa sudjelovanja u donošenju odluka“.

Djeca vijećnici imali su prilike i otvoreno razgovarati sa zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Na zanimljiva pitanja djece odgovarali su EU parlamentarci Romana Jerković i Tomislav Sokol, primjerice o tome kako izgleda radni dan u EU parlamentu, o položaju žena u politici, o realizaciji nove Europske strategije za djecu, kako se djeca mogu uključiti u donošenja odluka na europskoj razini te postoji li mogućnost za pokretanje međunarodnog portala za djecu gdje bi djeca ostavljala pitanja donositeljima odluka. Vijećnike su posebno zanimala i stajališta EU parlamenta o kvaliteti obrazovanja djece, kao i aktualnoj situaciji s cijepljenjem te kako će EU odgovoriti na nove krizne okolnosti uzrokovane pandemijom, a što se odrazilo na kršenje dječjih prava.

Sama djeca zaključila su da odrasli trebaju uvažavati dječje mišljenje i glas djece na svim razinama od lokalne, regionalne, nacionalne pa sve do europske te da je važno da djeca sudjeluju u donošenju odluka, jer tko će bolje znati potrebe djece od same djece.

Odgovori