Nastavljeno predstavljanje projekta „Zdravo i fino“ u OŠ K. Š. Gjalskog

Predstavljanje projekta „Zdravo i fino“ koje provodi Dječje gradsko vijeće DND-a Zabok nastavljeno je za učenike 5. a razreda OŠ K.Š. Gjalskog Zabok.

U knjižnici Osnovne škole dječje vijećnice Nika Iveković, Anja Kolarić i Ema Smolić predstavile su projekt „Zdravo i fino“ te prenijele svojim vršnjacima znanja i iskustva koje su stekle kroz radionice kuhanja i stručnih predavanja. Vijećnice su im dale i nekoliko savjeta o zdravim prehrambenim navikama i utjecaju prehrane na zdravlje kako bi im osvijestile što za djecu nije dobro te da pokušaju nezdrave navike promijeniti. Učenicima 5. razreda podijeljene su upitnici o njihovim svakodnevnim i prehrambenim navikama s ciljem analize kako se djeca hrane, koliko vremena provode pred televizorom, računalom, u kretanju te koliko poznaju namirnice i  sudjeluju li u pripremanju hrane. Kroz kratku radionicu učenici su jelovnik OŠ K.Š. Gjalskog zamijenili zdravijom varijantom da dobe uvid u to što bi eventualno mogli promijeniti u svojim prehrambenim navikama, a da to bude zdravo.

Na kraju je uslijedilo „zdravo iznenađenje“, odnosno degustacija zdravih grickalica i slastica koje je pripremila volonterka DND-a Danijela Jadan. Djeca su imala priliku probati tostirane sjemenke suncokreta, pržene bademe, integralne krekere, namaz od graha, muffine i kuglice od suhog voća i orašida i svaki je učenik u ovome meniju našao nešto što mu odgovara i što mu je fino.

I ovoga puta dojmovi djece su bili veoma pozitivni te su napisali: „Bilo mi je jako fino, a uz to je i zdravo“, „Ako ne dođete opet, barem dajte ove grickalice u kuhinju da ih svaki dan možemo jesti.“, „Hrana koju sam jela bila je savršena.“, „Meni se ova prezentacija jako svidjela i neka se ponovi.“

Tijekom odmora posjetili su nas i učenici ostalih viših razreda te su degustirati sve navedene delicije, a s obzirom na to da je sve doslovno planulo govori u prilog tome da im je zdrava hrana bila i fina te postoji dobar temelj da se prehrambene navike promijene i poboljšaju.

Planiraju se još dvije prezentacije u višim razredima kako bi se djeci osvijestila važnost stjecanja zdravih prehrambenih navika i tjelesnog kretanja. Aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ bit će realizirane zahvaljujući financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 Njam njam…

 

Odgovori