MEĐUNARODNI DAN DJETETA I DAN KONVENCIJE UN-a O PRAVIMA DJETETA OBILJEŽEN RAZNOLIKIM AKTIVNOSTIMA U ZABOKU

Društvo „Naša djeca“ Zabok svake godine obilježava rođendan najvažnijeg dokumenta za djecu na kojem se baziraju i programi  Društava „Naša djeca“, a to je 20.11. 1989. – Dan kada je usvojena Konvencija UN-a o pravima djeteta.

1_Zabočki placMALI PLAC DJEČJIH PRAVA
Povodom rođendana Konvencije UN-a o pravima djeteta, odnosno Međunarodnog dana dječjih prava na Zabočkom placu u subotu 20.11. održano je malo događanje i druženje na kojem su djeca iz Društva „Naša djeca“ Zabok imala glavnu ulogu u promociji dječjih prava među svojim sugrađanima. Djeca su educirala odrasle o dječjim pravima putem „Malog placa dječjih prava“, a nagrada svima bio je bedž s dječjim porukama: Kad sva prava imaš onda štimaš!; Sva prava poštuj ti i svijet ćemo promijeniti!; Prava nemoj kršiti jer se neće dobro završiti!; Različiti smo svi, i ja i ti!; Glavu probistri i dobro razmisli!

Također je obilježena i Međunarodna godina voća i povrća koja je povezana s projektom „Zdravo i fino“ te se mogao degustirati kruškasto-narančasto-đumbirasti smoothie spremljen upravo od voća sa Zabočkog placa koji je zajedno s djecom pripremao volonter DND-a Vjekoslav Flegar. Svatko si je za uspomenu mogao ponijeti jastučić u obliku voća ili povrća koje su izradila sama djeca, članice i članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, na likovno-kreativnim radionicama uz stručno vodstvo Ane Kaić Lacković i uz pomoć voditeljica Nede Novosel i Jasenke Borovčak te gospođe Višnje Novosel koja je bila velika podrška u šivanju jastučića.

RADIONICE O DJEČJIM PRAVIMA U OŠ BEDEKOVČINA I ZABOK
U Osnovnoj školi Bedekovčina i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok održana je vrlo poticajna radionica o dječjim pravima u sklopu DND-ovskog projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“ čiji je cilj promocija dječjih prava i aktivne dječje participacije u zajednici. Važna je edukacija i djece i odraslih o poznavanju i poštivanju dječjih prava i aktivnog dječjeg sudjelovanja u lokalnoj zajednici kako bi svi zajedno radili na poboljšanju uvjeta za život djece.

10. KIKI FESTIVAL
S obzirom na to da zbog velikog interesa škola i vrtića u listopadu ove godine nije bilo više dovoljno mjesta u Kinu Zabok za učenike viših razreda Osnovne škole K.Š. Gjalskog, organizirane su povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta projekcije odabranih filmova s 10. KIKI festivala. Filmovi s KIKI-ja izvrsno su se uklopili u ova događanja jer je naglasak na edukativnim filmovima koji djecu potiču na razmišljanje i koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu, posebno među djecom.

Društvo „Naša djeca“ Zabok tijekom cijele godine promovira dječja prava, aktivnu dječju participaciju i implementaciju Konvencije UN-a o pravima djeteta koju trebaju svi poznavati, kako djeca, tako i odrasli. Kroz DND-ovski projekt „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas! dodatno se želi  naglasiti kako djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje o svim pitanjima koja ih se tiču, imaju pravo biti saslušana i uvažena od strane odraslih, a posebno od donosioca odluka te pokretati inicijative, akcije i projekte za poboljšanje života djece u svojoj općini ili gradu.

Odgovori