GODIŠNJE SAVJETOVANJE AKCIJE „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – Kravata (oko vrata) u Hrvata

U ponedjeljak 24. studenoga u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održano je godišnje Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije koju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih, općinskih tijela, ureda i ustanova koji podupiru Akciju, a sudjelovala su i djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća.

Sudionike je u ime Središnjeg koordinacijskog odbora pozdravila predsjednica Saveza DND-a Hrvatske Aida Salihagić Kadić, ispred Skupštine Grada Zagreba pozdravila je Jelena Pavičić-Vukičević, Valentina Otmačić iz Ureda UNICEF-a, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, a ispred Ureda Predsjednika, pokrovitelja ovog događanja, Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica za društvene djelatnosti Predsjednika RH.

U ime djece sudionike Savjetovanja su pozdravili Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija i Anja Kolarić iz Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka koji su ujedno i predstavnici djece u Vijeću za djecu kojim koordinira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Istaknuli su važnost Konvencije UN-a o pravima djeteta i Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koji su uvelike poboljšali živote djece diljem Hrvatske i uključivanje i provođenje Akcije garancija je da će djeca u Hrvatskoj bolje živjeti. Svi su govornici još jednom potvrdili kako su djeca važna za budućnost našeg društva i koliko se ulaganje u djecu višestruko isplati

O ovogodišnjem, 8. Susretu “Gradova i općina – prijatelja djece” koji se u rujnu održao u Zaboku govorila je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, posebno se osvrnuvši na zaključke volontera uključenih u Akciju. Akcija se, naime, velikim dijelom provodi zahvaljujući volonterskom radu i entuzijazmu, a sami volonteri istaknuli su kako bi najviše željeli da javnost prepozna i vrednuje njihov društveno koristan rad.

Novi Gradovi i općine – prijatelji djece

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašeni su novi Gradovi i općine – prijatelji djece te se obitelji od 44 Gradova i općina – prijatelja djece ove godine pridružilo još njih četiri i to Gradovi Nova Gradiška i Split te Općine Mrkopalj i Lovran.

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

Dodijeljene su već tradicionalne Pohvale i Povelje Gradovima i Općinama za Naj-akciju koja je provedena u lokalnim sredinama te je u značajnoj mjeri doprinijela pozitivnim promjenama u zajednici. Grad Zabok dobio je Povelju za Akciju Kravata (oko vrata) u Hrvata koju je provela Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok. Projekt su provodili učenici četvrtih razreda s učiteljicama Biserkom Krmek i Irenom Puškar, a cilj projekta bio je odgoj i obrazovanje djece o kravati kao kulturološkom dobru, promocija kravate kao važnog odjevnog predmeta u globalnim razmjerima te razvoj interkulturalne kompetencije kod djece te je projekt imao i humanitarni karakter. Iz Krapinsko-zagorske županije Povelje za Naj-akciju dobili su Grad Pregrada, Općina Mače i Stubičke Toplice, a Pohvalu Općina Tuhelj.

Povelju je u ime Grada Zaboka primilo izaslanstvo u sastavu Anja Kolarić, dječja gradska vijećnica, Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, Martina Šarić, stručna suradnica za školstvo, kulturu, socijalnu skrb Grada Zaboka i predsjednica KO „Grad Zabok-prijatelj djece“ Sonja Borovčak.

Odgovori