GLAZBENIM SPOTOM ZA PJESMU „HIMNA DND-a“ DJEČJEG ZBORA ZABOČKI MALIŠANI ZAPOČELA KAMPANJA 70 GODINA DRUŠTVA „NAŠA DJECA“

70-godina-DND-logo-vodoravanSavez društava „Naša djeca“ Hrvatske započinje obilježavanje 70 godina brige za djecu i tim je povodom lansiran glazbeni spot za pjesmu Himna DND-a Zabočkih mališana, dječjeg zbora DND-a Zabok

PRIKUPLJAJU SE USPOMENE GENERACIJA DJECE
Društva „Naša djeca“ od Dubrovnika do Vukovara započinju prikupljati foto-uspomene desetaka tisuća djece koja su sudjelovala u njihovim programima i aktivnostima od 1950. godine do danas. Ta najstarija i najveća domaća organizacija za djecu ove godine obilježava 70 godina djelovanja. Tu visoku obljetnicu Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske započinje otvaranjem Albuma zajedničkih uspomena i prikupljanjem fotografija generacija djece čije su odrastanje obilježile neke od najpoznatijih aktivnosti te organizacije, poput ljetovanja i učenja plivanja, poticanja dječjeg stvaralaštva i prvih scenskih nastupa, posjeta dječjem kinu ili posjeta vrtiću na kotačima. Prikupljene fotografije će se objavljivati na Instagram profilu Društva „Naša djeca“ Hrvatske do kraja 2020. godine.

Među prvima su svoje uspomene na Društvo „Naša djeca“ podijelili i mladi nagrađivani glazbenici J.R. August i Zsa Zsa čije je glazbeno odrastanje vezano uz dječje zborsko pjevanje u Zaboku i Varaždinu.

“Iskustvo odrastanja u Društvu „Naša djeca“, odnosno dječjem zboru Zabočki mališani bilo je nezaboravno! I danas mi, s vremena na vrijeme, pred oči dođu slike i kratki isječci koje sam spremio na sigurno u svom sjećanju. To su uvijek slike s proba, slike naših druženja, pjevanja i putovanja po državi. Sjećam se gostovanja i koncerata od Osijeka i Varaždina do Poreča i Dubrovnika. Jako sam sretan što je moje djetinjstvo bilo obogaćeno i poglavljem pjevanja u zboru. Pjevati i svirati s drugima je za mene oduvijek bila najljepša stvar, a Zabočki mališani su u mom slučaju bili točka od koje je sve krenulo. Veliko hvala Željki Završki i Jasenki Borovčak na usmjerenju, savjetima i pomoći, ali i svim nekadašnjim Mališanima na druženju i  prijateljstvu!”, poručio je ovom prilikom J.R. August.

Nikola Vranić_Zabočki mališani_DND ZabokSavez društava „Naša djeca“ Hrvatske poziva sve sadašnje i prošle polaznike brojnih programa Društava „Naša djeca“ da svoje uspomene s ljetovanja, zborskog pjevanja, prvog odlaska u kino, prvog scenskog nastupa, Dječjeg foruma za dječja prava ili neke druge aktivnosti podijele na Instagramu koristeći ključne riječi #dnduspomene i #70godinadnd  ili da svoje fotografije pošalju na mail info@savez-dnd.hr.

Mali slavuji i cijela ekipa iz DND-a je bila i zauvijek ostala moja velika obitelj uz koju sam odrastala na sve moguće načine. Od prvog nastupa, razbijanja treme, čvrstih prijateljstava, putovanja diljem Hrvatske na razne smotre, velike i male nastupe… Nikad ne bih mijenjala to iskustvo i to predivno djetinjstvo s mojim curkama pjevačicama, tetom Zdenkom koja nam je bila poput mame, ne samo učiteljica pjevanja te svim ostalim djelatnicima DND-a s kojima smo proveli i ljeta u odmaralištu na Rabu (gdje sam prvi put proplivala!) i sve ostale vesele aktivnosti i blagdane kroz godinu za koje je uvijek bila organizirana prigodna priredba, svaka od njih posebna i urezana u sjećanje. Zato ovom prilikom želim svakog roditelja koji ovo čita motivirati da svoje dijete odvede u DND, samo da vidi, da udahne tu energiju, kao što je mene mama odvela na prvi sat pjevanja.“, pozvala je pjevačica Zsa Zsa ovom prigodom djecu i roditelje.

Od pomoći djeci nakon Drugog Svjetskog rata, vizionarskih i inovativnih programa u području izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti do sudjelovanja u izradi i zagovaranju Konvencije o pravima djeteta i humanitarnog djelovanja u kriznim situacijama, Društvo „Naša djeca“ utjecalo je na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj. Na području naše zemlje trenutačno djeluje 98 aktivnih Društava „Naša djeca“ u kojima radi 4000 volontera za djecu i s djecom. Godišnje, u programima Društava „Naša djeca“ sudjeluje oko 10 000 djece.

HIMNA DND-a
Glazbeni spot za pjesmu „Himna DND-a“ nastao je povodom 70 godina Društva Naša djeca u sklopu projekta „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“ Himna DND-a pjesma je koja govori/pjeva upravo o aktivnostima koje se provode u Društvima “Naša djeca” diljem Hrvatske, a posebno o važnosti dječjih prava koje promoviramo kroz naše programe, aktivno ih zagovaramo i borimo se za njih zajedno s djecom kroz dječju aktivnu participaciju – dodala je voditeljica Zabočkih mališana i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok.

Autorica teksta Ema Smolić nekadašnja je dječja gradonačelnica, također je pjevala u Zabočkim mališanima, kao i Lidija Jadek, Doris Tkalčević, Vid Kotarski i Antonio Hranić, mladi glazbenici koji u „Himni DND-a“ prate Zabočke mališane na klaviru, violini, gitari i kahonu. Glazbu i aranžman potpisuje Toni Eterović, režiju i snimanje spota Tomislav Jadan, a produkciju potpisuju DND Zabok i Građanska organizacija za kulturu Gokul. Glazbeni spot sniman je u prostorijama Društva „Naša djeca“ Zabok.

Pogledajte glazbeni spot pjesme „Himna DND-a“:

Odgovori