Društvo Naša djeca Zabok predstavilo svoj rad na Međunarodnoj konferenciji “Child in the City/Dijete u gradu“

U Zagrebu je od 26. do 28. rujna 2012. održana 6. Međunarodna konferencija “Child in the City/Dijete u gradu” u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade „Dijete u gradu“. Suorganizatori i lokalni partneri cjelokupnog događanja bili su Grad Zagreb, Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.    

U Konferenciji je sudjelovalo 120 stručnjaka iz 30 država: Australije, Austrije, Belgije, Češke, Dominikanske Republike, Francuske, Grčke, Indonezije, Irske, Italije, Japana, Kanade, Turske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Švedske, Turske, Velike Britanije i drugih. Zajedno s predavačima iz Hrvatske, razmjenjivalo se iskustva i ideje za promicanje pokreta „Gradovi – prijatelji djece“, kojem se u Hrvatskoj već pridružilo 34 gradova i općina, koji su zaslužili taj naslov primjenjujući različite projekte i programe namijenjene djeci.

Teme zagrebačke Konferencije bile su Dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, Zdravlje i Međugeneracijska solidarnost. Time su organizatori željeli skrenuti pažnju da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru. Također, uz fizičko zdravlje djeci treba osigurati uvjete za dobro mentalno zdravlje. U dječjem razvoju važna je i integracija različitih generacija, ne samo u obitelji već i na razini čitavog društva.

Predstavljanje DND-a Zabok na Međunarodnoj konferenciji                                         Društvo Naša djeca Zabok predstavljale su predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak i Tajnica DND-a Jasenka Borovčak u okviru teme Dječja igra. Predstavljen je projekt „Poboljšajmo parkove u gradu“ kao primjer dobre prakse u suradnji udruge, lokalne zajednice i Grada Zaboka koji zajedničkim snagama stvaraju grad po mjeri djece i to je jedan od razloga zašto Grad Zabok i nosi naslov Prijatelj djece. Projektom „Poboljšajmo parkove u gradu“ uređena su i obnovljena sve dječja igrališta u Zaboku, u koji je bio uključen veliki broj volontera i volonterki što je pobudilo veliki interes nazočnih, a posebno stranih sudionika. S obzirom na to da je to projekt Dječjeg gradskog vijeća sudionike iz drugih zemalja zanimalo je kako funkcioniraju Dječja vijeća te im je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a koja je ujedno i voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka detaljnije objasnila sistem izbora dječjih vijećnika, njihovu ulogu u životu grada i ono što je izuzetno važno, a to je aktivna dječja  participacija.

Dječji novinari Sandra i Matija
Na konferenciji su, uz još dvoje djece iz Opatije, sudjelovali Matija Horvat i Sandra Benčić, članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok, u ulozi novinara. Uvaženim gostima, kao što su potpredsjednica vlade Milanka Opačić, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, predstojnica ureda Unicef-a u Hrvatskoj Lora Vidović i ostalim sudionicima konferencije postavljali su pitanja vezana uz teme konferencije i njihovu ulogu u svemu tome.                                                                                                

Susret Dječjih vijeća Hrvatske
O temama konferencije istovremeno su raspravljala i djeca na svojim radionicama, koja su po prvi puta bili aktivni sudionici Konferencije. Naime, u sklopu Konferencije 27. rujna organiziran je Susret Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske. Dječje gradsko vijeće Grada Zaboka predstavljali su dječji gradonačelnik Luka Štokan, njegova zamjenica Marta Tušek i savjetnik za DGV Karlo Kralj. Zaključke s radionica djeca su iznijela na završnom dijelu Konferencije i još jednom pozvala svjetske i lokalne vođe da zajedno s djecom stvaraju prijateljske zajednice za život.

Zaključci djece iz Dječjih vijeća koja su iznijeta na zatvaranju konferencije:

      Igra:

 1. Igra je dio našeg odrastanja, kroz nju se razvijamo, učimo se socijalnim i komunikacijskim vještinama, razvijamo kreativnost , individualnost, maštu te učimo da u životu ne možemo uvijek pobjeđivati.
 2. Igra je važna za djecu jer na taj način ona kvalitetno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme.
 3. Djeca se danas sve manje spontano igraju zbog velikih obaveza u školi i zbog nedostatka slobodnog vremena.
 4. Mi djeca poručujemo: Odrasli, osigurajte djeci kvalitetne prostore za igru i druženje, izgradite što više dječjih igrališta u gradovima, otvorite dječje plaže, osigurajte slobodne travnate zelene površine za spontanu igru, vodite brigu o kvalitetnoj dječjoj igrački.
 5. Pustite djecu da budu djeca, da se društveno i socijalno razvijaju te izrastu u samostalne i sretne mlade ljude.

 Dječja prava:

 1. Mi, djeca iz dječjih vijeća poručujemo odraslima: Zastupajte, poštujte i provodite prava djece i Konvenciju UN-a o pravima djece jer je ona primjer zdravog društva i pozitivnog  načina razmišljanja.
 2. Nismo ”mali”, nego smo dovoljno ”veliki” da donosimo odluke vezane za dobrobit djece i naše sigurnosti.
 3. Očekujemo da odrasli više uvažavaju naša mišljenja, da više nauče o dječjim pravima i da ih poštuju jer će jedino tako djeca biti zadovoljna  i sigurna u svome gradu.
 4. Najvažnije naše pravo je imati prava!
 5. Neka nam odrasli budu oslonac za bolju budućnost.

 Zdravlje:

 1. Mi djeca možemo puno učiniti za svoje zdravlje, baviti se sportom, voditi računa o higijeni, zdravo se hraniti, ali i biti optimistični, okruženi prijateljima i imati pozitivan stav.
 2. Odrasli omogućite djeci zdravu prehranu, kod kuće, u vrtićima i školama.
 3. Smanjite zagađenja u našim gradovima.
 4. Provodite s djecom više vremena u prirodi.
 5. Pomognite nam da kvalitetno provodimo slobodno vrijeme u igri, kretanju i sportu.
 6. Olakšajte djeci  s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima odrastanje organizirajući im kvalitetno slobodno vrijeme i kvalitetnije uvjete školovanja.
 7. Poboljšajte standard zdravstvenih ustanova za djecu.
 8. Osigurajte nam brže preglede kod ortodonata i ortopeda.
 9. Smanjite siromaštvo i povećajte standard života djece.

 Međugeneracijska solidarnost:

 1. U životu svakog mjesta i grada trebaju živjeti različite generacije i međusobno se uvažavati.
 2. Djeca od odraslih primaju iskustvo, želju za novim znanjem, pomoć, savjete, ljubav i razumijevanje.
 3. Odrasli od djece dobivaju veselje, ljubav, sreću, zaigranost, učenje novih tehnologija i pomoć.
 4. Djeca starijima pružaju želju za životom i osjećaj mladosti.
 5. Stariji prenose svoja životna iskustva djeci i uče ih njegovati tradiciju.
 6. Mi, djeca, kad ostarimo, želimo da nas mladi poštuju, provode vrijeme  s nama, druže se i pričaju, često nas posjećuju i pomažu nam, da nas pozdravljaju i uvažavaju.
 7. Mi ćemo i dalje pokretati i organizirati druženja i susrete sa starijim osobama kako bi što više od njih naučili te bili zadovoljni i mi djeca i stariji.

Objavljena publikacija s porukama i mišljenjima djece
Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca, Dječjim forumima i Dječjim gradskim i općinskim vijećima iz gradova i općina prikupio je više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku koja se podijelila svim sudionicima Konferencije.

Konferencija „Dijete u gradu“ je nadahnjujući europski pokret kojim se promiče provođenje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. Konferencija se organizira svake dvije godine, a Zagreb je zahvaljujući visokoj razini skrbi za djecu te prepoznatljivosti nacionalnih programa gradova prijatelja djece dobio priliku biti domaćin tog međunarodnog skupa.

Pogledajte slike s konferencije!

Odgovori