DRUŠTVO „NAŠA DJECA“ ZABOK ORGANIZIRAO JE RAZNOLIKE AKTIVNOSTI ZA DJECU I RODITELJE IZ PETRINJE I SISKA, SMJEŠTENE U BLUESUN HOTELU KAJ U MARIJI BISTRICI

Tijekom siječnja 2021. Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo  za djecu i roditelje raznolike kreativne aktivnosti, zabavne igre i druženje kako bi djeci uljepšali njihov trenutačni boravak u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Volonterke DND-a Zabok Zvjezdana Balija, Jana Borovčak, Marija Pavetić, Melita Hršak, Sara Premerl Peštaj iz svog širokog spektra kreativnih radionica i DND-ovskih igara izabrale su zanimljive i zabavne igre koje su klincima vratile veselje i osmijeh na lice, a nije izostalo niti pjesme i plesa. Posebno je bitno da se u ovoj prvoj fazi oporavka od traume djeca trebaju više fokusirati na igru.

Psihosocijalna podrška djeci i roditeljima
Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ pokrenuli su akciju „Zajedno za djecu Banovine“ te formirali stručno-kreativne timove za pružanje psihosocijalne podrške djeci i roditeljima. Zagorski tim psihosocijalne podrške iz redova „Rastimo zajedno“ čine educirane voditeljice iz Dječjeg vrtića Zipkica Zabok, a kreativni tim sastavljen je od volonterki Društva „Naša djeca“ Zabok.

Roditeljstvo može biti vrlo zahtjevno, naročito u ovim neizvjesnim i nenormalnim uvjetima. Kako se lakše nositi s trenutnim svakodnevnim izazovima i teškoćama, kako pronaći unutarnju snagu te kako se nositi s proživljenim traumama roditeljima smještenima u hotelu u Mariji Bistrici pomogle su voditeljice „Rastimo zajedno“ Silvija Dugorepec, Ankica Arl i Karmela Herčko. Mame prisutne na susretu podrške iskazale su zadovoljstvo, zahvalnost i pozitivan stav oko psihološke podrške ovakvog tipa. Vrlo otvoreno progovaraju oko doživljenih iskustava: verbaliziraju i svoje misli, reakcije u tijelu, ponašanje i emocije. Drago im je da to „mogu podijeliti i vidjeti da nisu jedine“ te da su sve reakcije normalne u izrazito nenormalnim okolnostima. Osvijestile su svoje jake strane i naučile neke nove oblike samopomoći.

Volonterke DND-a Zabok sašile su plišane medvjediće koje su od srca poklonile našim novim malim prijateljicama i prijateljima kako bi ih dodatno usrećile.

Odgovori