DJEČJI TJEDAN U ZABOKU

Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je raznolike aktivnosti i programe u Dječjem tjednu 2022., koji se ove godine obilježavao od 3. do 9. listopada pod tradicionalnim motom „Ljubav djeci prije svega“ . 

ZAVRTI SE, POSKOČI I U DJEČJI TJEDAN DOSKOČI!
Zajednička tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna bila je IGRA stoga je Dječji tjedan u Zaboku otvoren igrama na Međunarodni dan djeteta pod nazivom „Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!“. Naglasak je bio na popularnim i omiljenim igrama djece na otvorenom koje se u izvornom ili prilagođenom obliku igraju u raznim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj: hula-hoop, vijača (konop za preskakanje), frizbi, pikule, gumi-gumi, školica, a dodane su i neke omiljene tradicijske i zabavne igre poput tko je jači, gađanje kolutova i uže ispod stolca.
Djeca iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog uživali su i dobro se zabavili uz pomoć volonterki DND-a Zabok Ivane, Marije, Melite, Lorene, Andreje, Anamarije i Klare, a puno sreće i smijeha u Dječjem tjednu zaželjeli su im predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek. Nakon što su se dobro zabavila i naigrala, djeca su na kraju zapjevala i zaplesala uz već dobro znani hit Kad si sretan!

ČITAJ MI!
Program Čitaj mi! organiziran je i u Dječjem tjednu u Gradskoj knjižnici, a volonterka Melita Hršak za djecu je pripremila nekoliko iznenađenja. Djeca su se kroz priču Iva se voli skrivati poigrali skrivača s Ivom: teško su ju pronalazili jer je skrivanje njezin poseban talent, ali nije ih uspjela nadmudriti. Nakon toga, pratili su rast maloga žira koji je izrastao u prekrasan i čvrst hrast sa svojim plodovima, a na kraju su uživali u Vivaldijevim skladbama koje su pratile Izabelu i njenog psića Flokija u različitim avanturama kroz sva godišnja doba. Nakon čitanja i slušanja, djeca su pustila mašti na volju i ukrašavala su korice svojih knjiga, koje su si ponijeli kući za uspomenu.

MEDIJSKO POPODNE U KNJIŽNICI
U suradnji s Gradskom knjižnicom „K.Š. Gjalski“ Zabok članovi i članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća proveli su jedno ugodno medijsko popodne u knjižnici. Za početak obišli su sve prostorije knjižnice i dobili informaciju gdje koja literatura stoji kako bi kasnije znali gdje što tražiti. Saznali su da se program Dječjeg foruma provodio na katu u knjižnici dok Društvo „Naša djeca“ Zabok još nije imao svoj prostor. Andreja Šagud, teta knjižničarka, ali i aktivna volonterka u DND-u s klincima je u neformalnom tonu popričala o medijima – što su mediji, koje medije poznaju, koje medije koriste, koji mediji su njima najdraži…
Vrlo važno je također znati na koji način doći do informacija te gdje i kako tražiti relevantne i točne informacije. Zato su nekoliko pojmova koji su im bili zanimljivi, poput participacija, projekt, medij, otorinolaringolog, potražili u specijaliziranim rječnicima te pronašli njihovo značenje. Recept za kruh nisu, naravno, tražili u rječniku već su ga pronašli u kuharici na polici s brojnim ostalim knjigama recepata. Saznali su da je, uz informiranje i obrazovanje, svrha medija i zabava pa su za kraj pronašli knjige iz kojih su saznali razne zanimljive informacije opisane na vrlo zabavan način. Zaključili su kako je važno da što više djece dolazi u knjižnicu ne samo radi lektire nego i drugih sadržaja i zanimljivih knjiga koje se tu mogu posuditi i koristiti. Obogaćeni novim spoznajama, rastali su se u veselom raspoloženju … do nekog sljedećeg susreta i druženja u knjižnici.

LIKOVNA IGRA
U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u prostorima DND-a održana je likovna radionica na temu igre. Vođena ovogodišnjim sloganom Dječjeg tjedna „Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!”, radionicu je osmislila Ana Kaić Lacković, voditeljica likovnih radionica u DND-u, kao svojevrsnu igraonicu odnosno „stvaraonicu“ igara. Kratkim likovnim vježbama, djeca su upoznavala ulogu i značaj slike unutar zagonetke ili slagalice, a uz to su otkrivala kako nas igre potiču na istraživanje, vježbaju budnost u promatranju te razvijaju našu originalnost. Već prilikom upoznavanja, tijekom kojeg su se svi trebali predstaviti slikom, izbor tema poput krumpira, gljiva muhara i pješčanih satova šarmirao nas je originalnošću, izmamio osmijehe i pokrenuo val dobre stvaralačke energije. Nakon proučavanja društvenih igara – memori, domino, tangram, djeca su kreirala svoje nove i originalne društvene igre te dizajnirala i izrađivala svoje originalne verzije – od Dugo memorija, preko Mjesečevog domina do Zbrkoslik tangrama. Vrijeme u igri i stvaranju proteklo je brzo, a sveopći dojam sudionika obilježila je želja da se sretnemo opet u novim likovnim avanturama.

POSJET GRADONAČELNIKU
Jedan dan u Dječjem tjednu rezerviran je za posjet djece gradonačelniku. Ovoga su puta gradonačelnika Ivana Hanžeka posjetile članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te mu ispričali o aktivnostima i projektima koje su proveli te koji su trenutno aktualni.
Također su postavili nekolicinu pitanja vezanih za poboljšanje života djece u gradu Zaboku, a jedna od njih bila su uređenje parka Milana Prpića i Trga K.Š. Đalski koja su djeci i prezentirana.

IGRAONICA „KUTIĆ SLIKOVNICA“
Pred sam kraj Dječjeg tjedna tradicionalno je s radom započela Igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok za djecu od 3 do 6 godina koja ne pohađaju  dječji vrtić kako bi se omogućilo djeci kvalitetno i na zabavan način provoditi vrijeme sa svojim vršnjacima. Djecu u Igraonici očekuje puno različitih priča, slikovnica, malih predstava, poučnih i zabavnih animiranih filmova, kreativnih radionica, a najviše igre i druženja uz nove prijatelje, voditeljicu Lorenu Martinić i volonterku Ivanu Gregurić.

DJECA OKO NAS
Uoči Dječjeg tjedna i 11. KIKI festivala u Zaboku je postavljen na Trgu K.Š. Đalski jumbo plakat izložbe Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske „Djeca OKO nas“, autora Saše Pjanića. Izložbu fotografija „Djeca OKO nas“ čine 32 umjetničke fotografije, odnosno diptiha djece nacionalnih manjina snimljene u nacionalnim i tradicionalnim nošnjama te u njihovim autentičnim sredinama, a u sklopu izložbe nalazi se i jedna zagorska nošnja.

Svim ovim aktivnostima s djecom i za djecu želi se ukazati na važnost promicanja i ostvarivanja prava djece kao i odgovornosti odraslih za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece u lokalnoj zajednici, kao i poticanje na aktivnu dječju participaciju.

Komentari su zatvoreni.