DJEČJE VIJEĆNICE NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA GRADA ZABOKA PREDSTAVILE POSTIGNUĆA U IV. MANDATU I PLANOVE ZA BUDUĆNOST

Dječje vijećnice Ema Smolić (dječja gradonačelnica), Irena Tabaković (zamjenica gradonačelnice) i Anja Kolarić na sjednici Gradskog vijeća Grada Zaboka predstavile su postignuća Dječjeg gradskog vijeća u IV. mandatu te program i planove u novom V. sazivu. Svojim izlaganjem oduševile su prisutne gradske vijećnike i dobile veliki aplauz, jer je Dječje gradsko vijeće provelo kvalitetne projekte i aktivnosti za dobrobit djece grada Zaboka, a uz nastavak nekih dosadašnjih projekata planira pokrenuti i nove.

Mnogobrojne aktivnosti i projekti u IV. mandatu od 2011.-2013. godine

Dječji vijećnici su se educirali na teme koje su si sami zadali Programom rada kao što su: Slobodne aktivnosti, Školica lijepog dječjeg ponašanja, Ovisnosti, Ravnopravnost spolova, Uloga medija u razvoju djeteta, Subkulture, Institucije, Dječja prava, Volontiranje, Djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, Tradicijska kultura, Ekologija i Zaštita životinja, a u tome su im pomogli savjetnik za DGV Karlo Kralj i voditeljica Jasenka Borovčak te su često imali i goste-stručnjake na svojim sjednicama. Bili su uključeni u nekoliko projekata koje je provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske: „Djeca i mladi ne priznaju granice“, Budi neovisan“ te su sudjelovali na nekoliko susreta Dječjih vijeća Hrvatske, na Međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, radionicama i Kampu „Sto ljudi-sto ćudi. Proveli su dva vrlo zahtjevna projekta „Poboljšajmo parkove u gradu“ i „Zdravo i fino“.

Važni projekti

Projektom „Poboljšajmo parkove u gradu“ zajedno s Gradom Zabokom i sudjelovanjem mnogobrojnih volontera te organiziranjem „Humanitarnih karaoka“ obnovljena su, uređena i dodatno opremljena sva dječja igrališta i parkovi u gradu, a napravljena su i dva nova.

Projekt „Zdravo i fino“ imao je za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, a djeca vijećnici su aktivno sudjelovali u pripremi zdravih obroka i vršnjačkoj edukaciji u školi. Projekt je rezultirao izdavanjem kuharice „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“.

Za oba projekta Grad Zabok nagrađen je Poveljom za Naj-akciju u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Nagrada

Za svoj veliki trud Dječje gradsko vijeće povodom Dana Grada Zaboka 2012. godine, u znak javnog priznanja za izuzetne zasluge i rezultate kojima doprinosi razvoju grada Zaboka dobilo je Plaketu Grada Zaboka koja je uručena na svečanoj sjednici povodom Dana Grada 25. svibnja 2012.

Novi Program i projekti u V. mandatu

Nakon konstituirajuće sjednice, koja je održana u Gradskoj vijećnici Grada Zaboka uz prisustvo gradonačelnika Ivana Hanžeka, njegove zamjenice Nevenke Gregurić i predsjednice DND-a Zabok Sonje Borovčak, na kojoj su izabrane dječja gradonačelnica Ema Smolić i zamjenica Irena Tabaković, dječji vijećnici su odmah prionuli planiranju novog Programa rada za 2013./2014. godinu. Program su dječje vijećnice Ema, Irena i Anja predstavile Gradskom vijeću, a Program se sastoji od sljedećih tema: Kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih, Funkcioniranje lokalne zajednice i uloga dječje participacije, Siromaštvo, Put do ravnopravnosti spolova, Nasilje među vršnjacima i Osnovna škola – što bi mogli poboljšati. Osim tih tema Dječje gradsko vijeće provodit će i nekoliko projekata: nastavlja s projektom „Budi neovisan“ i „Zdravo i fino“ te pokreće novi projekt „Pruži mi priliku“ vezano uz siromaštvo i socijalnu isključenost djece.

Uspješna suradnja s Gradom

Vrata ureda gradonačelnika Ivana Hanžeka za dječje vijećnike su uvijek otvorena, a prijedlozi saslušani i realizirani što je i cilj Dječjeg gradskog vijeća i dječje aktivne participacije koja je u gradu Zaboku na visokom nivou upravo zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji s gradonačelnikom i Gradskim vijećem koji uvažavaju dječja mišljenja i prijedloge. Gradsko vijeće Grada Zaboka i Grad Zabok mogu biti ponosni na svoje Dječje gradsko vijeće i dalje podržavati mnogobrojne aktivnosti i projekte kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitetu života djece i učinili grad Zabok po mjeri djece.

Odgovori