Održan 7. Susret Gradova i općina prijatelja djece u Opatiji

Grad Zabok prijatelj djece sudjelovao je na 7. Susretu sa svojom delegacijom djece i odraslih

Opatija je bila domaćin 7. Susreta gradova i općina  – prijatelja djece, na kojem je ugostila dvjestotinjak djece i odraslih iz 23 grada i općine iz cijele Hrvatske. Tema susreta bila je dječja participacija, a susretu su prisustvovali predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina te institucija koji se bave pitanjima odgoja i obrazovanja djece te dječjim pravima. Na svečanom otvaranju susreta u Hotelu Adriatic prisutne su pozdravili gradonačelnik Ivo Dujmić, dječji gradonačelnik Ivan Tancabel, potpredsjednica Saveza društava Naša djeca i članica Koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djeceSonja Borovčak, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, dječja pravobraniteljica Mila jelavić, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić te predstavnica UNICEF-a Đurđica Ivković.

Prezentaciju o radu Saveza društava Naša djeca, kao najstarije organizacije u zemlji koja se bavi djecom, održala je potpredsjednica Saveza DND-a i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, a dječji gradonačelnik Ivan Tancabel govorio je o radu i uspjesima Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Uvodni dio susreta završio je Velikim mjuziklom za male umjetnike Footlose na opatijski način“.

U drugom dijelu susreta odrasli su prisustvovali radionicama na temu dječje participacije, gdje su razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih zajednica na temu Uloga odraslih i društvene zajednice u unaprjeđenju sudjelovanja djece. Za djecu su bile organizirane radionice izrade čokolade, suvenira kamelije, razgledavanje Hrvatskog muzeja turizma te izlet brodom.

Zabočku delegaciju predstavljalo je 5-ero djece: Jan Grabrovečki, Nika Iveković, Anja Kolarić, Ema Smolić, Irena Tabaković te Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i KO Grad Zabok prijatelj djece, Dušanka Mikulec Mikac, viša stručna suradnica u Gradu Zaboku i članica KO Grad prijatelj djece, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek.

Nakon zajedničkog ručka, sudionici su krenuli svojim kućama, a za uspomenu su ponijeli slatke poklone Kraša“ i Milenij hotela“, kamelije koje su sami izradili, zajedničku fotografiju te opatijsko blago“ – kamenčiće s opatijskih plaža.

Bio je to susret pun pozitivnih vibracija uz poruku odraslima da kad donose odluke ne zaborave pitati djecu u kakvom gradu ili općini žele živjeti, jer bez aktivnog dječjeg sudjelovanja nema pravih Gradova i općina prijatelja djece“.


Odgovori