Zdravo i fino

trace-color-final-page-001

 

 

  PROJEKT ZDRAVO I FINO

 

Projekt Zdravo i fino započeo je 2012. godine na inicijativu Dječjega gradskog vijeća (DGV) Grada Zaboka koje djeluje u Društvu Naša djeca Zabok. Potaknuti radionicama zdravoga kuhanja za odrasle Hranom do zdravlja te sve većom konzumacijom nezdravih namirnica i pojavom pretilosti u djece vijećnici i vijećnice DGV-a u sklopu svojega programa predložili su provedbu projekta Zdravo i fino. Projekt Zdravo i fino ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece.

Nakon provedenih radionica zdravoga kuhanja za djecu 2013. godine izdana je kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle. Osim recepata zdravih obroka, kuharica obiluje informacijama i preporukama o zdravim namirnicama, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama te kako potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sama pripremaju zdrave obroke.

kuharica_Zdravo i fino_naslovnica

Djeca su zaključila da im je kuhanje bilo najzanimljivije i najzabavnije te da se najbolje uči kroz rad. Naime, aktivnim sudjelovanjem u pripremanju jela najbolje su osjetila kakva su okusa namirnice i kako se pripremaju. Također su nam poručila: „Željela bih da se projekt nastavi da poduči djecu o zdravoj i pravilnoj prehrani. Možda da napravimo zdrave slatkiše i pića.“

Na inicijativu novog saziva Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok projekt Zdravo i fino nastavljen je u 2014. i 2015. godini te su se radionice zdravoga kuhanja za djecu uz stručno vodstvo Snježane Krpes provodile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na Projektu, zahvaljujući profesoricama Anki Ilinčić i Renati Tršinski te volonterkama i volonterima DND-a Zabok Dubravki Kolarić, Danijeli Jadan, Mateji Štokan, Aniti Ovčarić, Vesni Vučičević, Moniki Topolko, Jeleni Mišetić, Tomislavu Jadanu. Osim radionica zdravoga kuhanja, s djecom su se provodile i nove aktivnosti: obrada vlastitog eko-vrta, kreativne radionice u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog s ciljem izrade slogana te tiskanje seta plakata o zdravoj prehrani i zdravlju.

DND plakati A3-page-001 DND plakati A3-page-002 DND plakati A3-page-003 DND plakati A3-page-004 DND plakati A3-page-005 DND plakati A3-page-006 DND plakati A3-page-007

Posebnost je projekta pokretanje eko-vrta Društva Naša djeca Zabok gdje su djeca uz stručnu voditeljicu eko-vrta Mateju Štokan naučila uzgajati biljke u skladu s ekološkim načelima, odnosno vrtlariti u skladu s prirodom, bez uporabe raznih kemikalija i umjetnih gnojiva u borbi protiv kukaca štetnika. Uzgojeno sezonsko povrće i začini koristili su se u radionicama zdravoga kuhanja za djecu.

IMG_12

Inovativna i originalna aktivnost jest snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Tekstove pjesama pisala su sama djeca, članice Dječjega gradskog vijeća, Marija Gebert i Ema Smolić te volonterka DND-a Zabok Danijela Jadan. Pjesme su uglazbili glazbeni producent Toni Eterović, koji potpisuje i aranžmane pjesama, zabočki blues glazbenik Tomislav Goluban i voditeljica Zabočkih mališana Jasenka Borovčak. Pjesme je izveo i snimio dječji zbor Društva Naša djeca Zabok Zabočki mališani. CD je promotivni materijal Projekta i sastavni dio kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima.

naslovnica kuharice

 

file-page1‘Juha’

 

‘Zelenko’

 

Djeca su sama poželjela i dalje kuhati, usvajati zdrave prehrambene navike i zdrave stilove života, pa smo tako nastavili projekt Zdravo i fino u III. ciklusu tijekom 2016. i 2017. godine. Ono što je klincima stvarno naj-naj … i u čemu „totalno“ uživaju jesu radionice zdravoga kuhanja, što se potvrđuje u svakome novom ciklusu projekta. Opet smo dokazali činjenicu da djeci valja dati da nešto konkretno rade i stvaraju, da se koriste „rukama“, odnosno rade praktične stvari i da je to „pun pogodak“ te da upravo tada njihovi potencijali dolaze do punog izražaja.

U ovih nekoliko godina provedbe projekta Zdravo i fino odgojili smo i nekoliko mladih volontera i volonterki koji su nekada bili u ulogama djece ‒ vijećnika, odnosno korisnika, a danas su pravi asistenti i pomagači u radionicama zdravoga kuhanja: Anja Kolarić, Nika Iveković, Vjekoslav Flegar, Sandra Benčić, Matija Horvat, Anja Tomek…

Ovaj put putovali smo cijelim svijetom uz miomirisna, ukusna, zdrava i prefina jela, jer je koncept trećeg ciklusa radionica zdravoga kuhanja bio upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta. Tako je nastala naša nova kuharica, autorice i voditeljice radionica zdravoga kuhanja Snježane Krpes: Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta.

naslovnica kuhariceSvakako treba istaknuti naše dizajnere Marinu Skoko i Igora Vranješa, fotografa Mirka Cvjetka, koji nas prati dok sjeckamo, gulimo, pržimo, kuhamo, i Maju Danicu Pečanić koja našim jelima svojim fotografijama i stilističkim umijećem ukrašavanja hrane daje posebnu čar.

Mogućnost da Projekt postane prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i pomoć u njegovoj realizaciji dali su pokrovitelji Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zabok koji su sufinancirali projekt, sponzori Zagrebačka banka, dm-drogerie markt, Autocesta Zagreb-Macelj, Ljekarne Vodolšak, Zagorski vodovod, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te Škofina, Meditex i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

U sklopu III. ciklusa projekta nastao je je zanimljiv spot za pjesmu „Ne treba nam šećer, čiji scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas. Spot je snimljen s članovima i članicama DGV-a te dječjim zborom Zabočki mališani.